Maaseutu

Tavaroiden kimppakyytisovellus tekee kenestä tahansa kuriirin

Maaseutu 13.07.2015

Nokialla oppinsa saaneet startup -yrittäjät haluavat joukkoistaa tavarankuljetuksen ja tuoda ruuan älykontteihin Piggybaggy-sovelluksen avulla.


Kari Salonen
Piggybaggy-verkkopalvelun avulla tavaroita voi kuljettaa esimerkiksi työmatkojen ohessa.

Tavarankuljetuspalvelu Piggybaggy aikoo tehdä tavarankuljetukselle sen, mitä Uber teki taksipalveluille.

Piggybaggy on osa Coreorient Oy:tä, joka taas on Nokialla työskennelleen Harri Paloheimon ja Heikki Wariksen startup-yritys.

Idea tavaroiden kimppakyydistä syntyi, kun yhtiön Paloheimo perheen mikro hajosi, eikä perheellä ollut autoa sen kuljettamiseksi. Nykyään rekisteröityneitä käyttäjiä on palvelussa yli tuhat.

Piggybaggyssä kuka tahansa palveluun rekisteröitynyt voi kuljettaa toisten tekemiä tilauksia tai tehdä itse tilauspyyntöjä. Kuljetettavat tavarat vaihtelevat avainnipusta kirjahyllyihin.

Sovellus on suunnattu myös yritysten käyttöön. Palvelun avulla tehtiin tänä vuonna Suomen ensimmäiset joukkoistetut verkkoruokakaupan tavarakuljetukset.

Testausympäristönä oli Lahden Paavolan K-citymarketin Tilaa ja nouda -palvelu. Asiakas joko noutaa verkkokaupasta tilatut ruokaostokset itse tai saa ne suoraan kotiin Piggybaggyn avulla.

90 prosenttia kotiin kuljetettavista ostoksista kuljetti perille kanssakaupunkilainen. Loput toimitettiin varakuljetusjärjestelyllä.

"Yleensä kuljetuksia tekivät ihmiset, jotka joka tapauksessa menivät kauppaan ja voivat samalla toimittaa esimerkiksi naapurinsa ostokset. Hinta kuljetukselle pidettiin matalana. Olemme ekologinen palvelu, joten tarkoituksena ei ole, että ihmiset lähtisivät kauppaan kuljetuspalkkion toivossa", kertoo yrityksen markkinointipäällikkö Henni Ahvenlampi.

Kuljetuksia ei tarvitse tehdä vain autolla: tavaroita saa kuljettaa kuka tahansa yli 14-vuotias esimerkiksi pyörällä.

"Fokus on maaseudulla: haluamme että ihmiset voivat asua siellä missä asuvat, vaikka palvelut loittonevat. Ei ole myöskään ekologisesti järkevää, että jokainen lähtee yhdellä autolla tekemään ostoksia. Kimppakyyti on perinteinen tapa, Piggybaggy vain sen sovellutus."

Toinen Piggybaggyn sovellusidea ovat älykontit, jotka toiminnaltaan muistuttavat hieman postin pakettiautomaatteja. Älykontteja on parhaillaan esillä Vantaan asuntomessuilla.

"Esimerkiksi lähiruokapiirit voisivat tilata lähituottajan tuomaan ruuat älykonttiin, josta asiakkaat noutavat ne", Ahvenlampi ehdottaa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT