Maaseutu

Terapiakoira Börje palkittiin kirjamessuilla

Maaseutu 24.10.2013

Helsingin kirjamessujen Rakkaudesta kirjaan -tunnustus myönnettiin tänä vuonna koiralle. Maltankoira Börje on terapiakoira, joka tekee työtään eli kuuntelee lukemista kirjastossa Espoossa.


Kari Salonen

Börje kuuntelee mielellään ja sujuvasti muun muassa pörssikurssien ja veroilmoitusten lukemista. Parasta kirjallisuutta Börjen mielestä on kuitenkin runous.

Runoissa tietty painotus ja rytmi ovat Börjen mieleen. Runojen lausujia Börje aina kiittää innokkaasti. Runous ei ole niin teknistä, joten kuuntelijalla pysyy kiinnostus yllä, kertoo Börjen omistaja, kolmen vuosikymmenen kirjastouran tehnyt Raisa Alameri .

Börjen työaika terapiakoirana on nykyisin kaksi tuntia viikossa. Lukukoiran tehtävänä on innostaa lukemaan varsinkin niitä, joilla on ongelmia lukemisen suhteen. Ongelmia voivat olla esimerkiksi jännittäminen ja ääntämisongelmat.

Lukukoira voi työskennellä kirjaston lisäksi koulussa tai palvelutalossa. Börjellä on Suomessa viitisenkymmentä kollegaa. Maailmalla lukukoiria on parituhatta.

Kirjasuunnistus ja lapsille Tarinalaakso

Torstaina alkaneilla Helsingin kirjamessuilla esiintyy kaikkiaan lähes 1 000 kirjailijaa, tiedemiestä, taiteilijaa, vaikuttajaa ja poliitikkoa. Esityksiä on messujen 12 ohjelmapisteessä lähes 700, lisäksi osastot tarjoavat omaa ohjelmaa.

Teemamaa Saksalla on kolme erityisteemaa: uusi kestävä energiatalous, Euroopan romanit ja myöhäisiän seksuaalisuus.

Tarinalaaksossa kirjailijat lukevat tai kertovat teoksistaan lapsille satuteltassa.

Äidinkielen opettajain liitto ja Suomen tietokirjailijat järjestää messuilla Suunnista kirjaan -suunnistuksen, jossa ala- ja yläkoulun oppilaat käyvät eri pisteissä ja tekevät tehtäviä.

Kirjamessujen yhteydessä on antikvaariset kirjamessut. Samanaikaisesti messukeskuksessa järjestetään myös Viini, ruoka ja hyvä elämä -tapahtuma, Helsingin musiikkimessut ja Art Forum Helsinki. Tapahtumat ovat avoinna torstaista sunnuntaihin.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT