Maaseutu

”Tervetuloa Siuruan kansantasavaltaan”

Maaseutu 12.06.2014

Kuvanveistäjä Kari Tykkyläinen ponnisti youtube-videoidensa myötä kansainväliseen julkisuuteen. Hän on ladannut nettiin kesään 2014 mennessä miltei 2 500 videota, joilla on miljoonia katsojia.


Pekka Fali
Kuvanveistäjä Kari Tykkyläinen asuu perheineen Pudasjärven Siuruan Konttilan kylässä. Hän tekee myös videotaidetta YouTubeen käyttäjätunnuksella Tykylevits. 3.6.2014 Pudasjärvi. Kuva Pekka Fali.

PUDASJÄRVI (MT)

Lukuisat toinen toistaan eriskummallisemmat veistokset ja muut taideinstallaatiot koristavat kuvanveistäjä, taiteilija Kari Tykkyläisen pihapiiriä.

Tykkyläisen koti ja taideateljee sijaitsevat Siuruan kylässä, yli 30 kilometrin päässä Pudasjärven keskustaajamasta. Asutus on seudulla harvaa, ja Lapin maakunnan rajalle on matkaa vain muutamia kilometrejä.

”Tervetuloa Siuruan kansantasavaltaan. Nyt ei olla enää Pudasjärvellä”, sanoo hyväntuulinen Tykkyläinen ja kutsuu toimittajan peremmälle taloonsa.

Hän laittaa kahvit tippumaan ja kertoo pitkästä urastaan taiteen parissa. 1970-luvulla hän aloitti kuvanveistäjänä, ja opetti siihen aikaan myös maalaustaidetta.

Kuvanveisto ja maalaaminen ovat pysyneet mukana, mutta vuonna 2009 youtube tuli lisänä kuvioon.

”Olin siihen aikaan projektipäällikkönä Pudasjärven kunnan kaupunkikylät-hankkeessa. Yhtenä iltapäivänä se touhu turhautti niin paljon, että hakkasin itseä Kalevalla päähän pöydän ääressä. Vaimo kuvasi tapahtuman ja latasimme pätkän vitsillä youtubeen.”

Nimeä ”Lannistumaton” kantava video keräsi yllättäen valtavasti katselukertoja lyhyessä ajassa.

”Se lähti leviämään kuin kulovalkea, ja intouduin tekemään lisää videoita. Opettelin käyttämään videokameraa ja aloin tehdä taidepätkiä.”

Kesään 2014 mennessä youtubeen on ladattu tykylevits-nimimerkillä miltei 2 500 videota, joilla on miljoonia katsojia eri puolilta maailmaa. Uusia videoita syntyy keskimäärin kahden julkaisun päivätahdilla.

”Esiinnyin Siuruan Rubens -nimisessä dokumentissa, jossa kerron taiteestani ja elämästäni. Sitä on esitetty ulkomaita myöten, ja sitä kautta olen saanut faneja ympäri maailmaa.”

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT