Maaseutu

Torinalainen kasvimaa paljastaa viljelyn historiaa

Maaseutu 25.06.2013

Lahden torilla kaivetaan pysäköintilaitosta ja maan laajimpia arkeologisia kaivauksia. Merkittävimpiin löytöihin kuuluu Juhakkalan tilan kasvimaa.


Kimmo Haimi

Ennen kaupungin perustamista paikalla sijainnut kylä paloi vuonna 1877. Sen varhaista historiaa tunnetaan huonosti, kertoo torin kaivauksista vastaava arkeologi Liisa Seppänen .

Tähän mennessä torin alta on löytynyt muun muassa Juhakkalan tilan kasvimaa, joka voi valaista eri viljelykasvien kulkeutumista Lahteen ja Suomeen.

Torin alta paljastuneesta kasvimaasta on kerätty runsaasti siemen- ja kasvijäännenäytteitä. Tutkimustyöhön osallistuu kasvijäännösten asiantuntija, joka ryhtyy analysoimaan näytteitä tulevana syksynä.

Toistaiseksi viljellyistä lajeista ja ajankohdista ei ole vielä tietoa, mutta Seppänen pitää todennäköisenä, että kasvimaa liittyy kylän viimeisimpiin vaiheisiin.

Lahden maaperästä on 1990-luvulla löydetty muun muassa Suomen ensimmäiset maassa säilyneet makrofossiiliset perunat sekä humalaa, naurista ja eri viljoja.

Torikaivauksia voi seurata Lahden kaupunginmuseon verkkosivuilla ja Facebook-sivuilla. Tutkimustyön päätteeksi tuloksista on tarkoitus julkaista yleistajuinen teos.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT