Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Maaseutu

Tuleeko Wunderbaum-petokarkotin – ehdotus tehtaalle Ruotsiin

Saammeko susien ja karhujen karkotukseen myös ihmiseltä haisevan tuoksukuusen? Wunderbaumin maahantuoja aikoo sitä tehtaalle ehdottaa.
Jenny Salmela
Wunderbaumien suomalainen maahantuoja tiedottaa Ruotsin-tehtaalle suomalaisten tavasta karkottaa petoja laitumilta tuoksukuusien avulla.

Wunderbaumien suomalainen maahantuoja aikoo ehdottaa Ruotsin tuoksukuusitehtaalle, että se ottaisi mietintään petojen, kuten karhujen ja susien, karkotushajun kehittelyn.

"Mikä ettei: voitaisiin tehdä voimakas tuoksu, joka viittaisi jotenkin ihmiseen. Kyllä eläin sitä karttaa", maahantuojan, SEAB Finlandin, toimitusjohtaja Vesa Tuokko sanoo.

Maaseudun Tulevaisuus kertoi maanantaina, että Pohjois-Karjalassa voimakkaita Wunderbaumeja käytetään karjan laitumilla karhuja vastaan.

Uutinen kirvoitti ihmiset kommentoimaan asiaa myös Maaseudun Tulevaisuuden Facebook-sivuilla. Lisääkin käyttökohteita Wunderbaumille paljastui:

"Kyseinen vekotin pitää myös hiiret pois puimurin johdoista talvella!" kertoo Markus Eerola.

Karhutiedot tehtaalle Ruotsiin

SEABin Tuokko on kuullut tuoksukuusien käytöstä satoja erilaisia versioita, mutta petotorjuntaan hän törmää nyt ensimmäisen kerran.

Hänen mukaansa käyttökohde karhuja vastaan otettiin maahantuojan aamupalaverissa vastaan puoliksi leikillään mutta myös tosissaan.

"Käännämme artikkelit ja lähetämme tehtaalle Ruotsiin, jotta voivat lukea ne. Emme ole ainut maa, jolla on esimerkiksi karhu- tai susiongelma", Tuokko kertoo ja jatkaa:

"Kaikki uudet tuotekehitykset ovat tervetulleita. Luulen, että asia otetaan esille ensi viikon palaverissa Wunderbaumilla."

Todellista Wunderbaum-kansaa

Suomalaiset ovat todellista Wunderbaum-kansaa, sillä täällä myydään vuodessa miljoona "ihmekuusta". Tuokko kertoo myynnin olleen tasaisessa kasvussa neljä vuotta. Paras menekki on itäisessä Suomessa sekä Pohjanmaalla.

Valtaosa ostajista on autoilevia nuoria miehiä. Tuokon mukaan nuoret ovat innostuneita näyttämään kuvissa muun muassa sen, kuinka monta Wunderbaumia he pystyvät auton taustapeiliin kiinnittämään.

"Ennätys lienee jotain 97. Ratsiassa poliisi oli kuulemma huomauttanut, ettei tuulilasista enää näy läpi", Tuokko sanoo.

Myyntikärjessä on yhä voimakas vanilja tasapäin uuden auton tuoksun kanssa. Myös perinteinen kuusituoksu mahtuu viiden suosituimman joukkoon.

Teinien innostus Wunderbaumeihin on pantu lähes pyörtyen merkille myös suomalaisissa perheissä. Tämä käy selkeästi ilmi MT:n Facebook-kommenteista.

"Tytön mopoauto yöksi laitumen viereen, ikkuna raolleen... ei tuu pedot lähelle!" kommentoi Tiina Roumio.

"Nuorison auto yöksi parkkiin laitumen luo ja ikkunat auki, siellä niitä kuusia on enemmän kuin meitin mettässä", kirjoittaa Satu Tuuri.

Aiheesta myös:

Wunderbaum pitää karhut loitolla Pohjois-Karjalassa

Lue lisää

Poliisi lopetti suden Kankaanpäässä tiistaina – pyöri toistuvasti tuotantoeläintilan pihapiirissä

Video: Susi hätyyttää hieholaumaa laitumella – "Ei pidä kuvitella, että syötämme eläimiä tarkoituksella susille"

Metsästäjäliitto: Sudenmetsästyksen voitava jatkua maaliskuun loppuun – "Lisääntymisaikaa ei ole tarpeen erityisesti huomioida"

Tilastotiedot pahasti alakanttiin – pedot ovat tappaneet selvästi riistavahinkorekisteriin merkittyä enemmän nautoja