Maaseutu

Tulppaani jatkaa suomalaisten suosikkina

Kotimaisia tulppaaneita on ollut tarjolla marraskuulta lähtien. Joulun jälkeen määrät alkavat kasvaa, ja suurimmillaan tarjonta on ystävänpäivän ja pääsiäisen aikoina.
Markku Vuorikari
Anita Liimatainen pakkasi maanantaina tulppaaneja Lepolan puutarhalla Turussa.

Leikkotulppaaneita viljellään tänä talvena kaikkien aikojen ennätysmäärä, 65 miljoonaa kappaletta.

Suomalaiset ovat jo vuosikymmeniä olleet asukaslukuun suhteutettuna maailman ahkerimpia tulppaanien ostajia. Tulppaani on puutarhoillekin leikkokukista tärkein.

Lepolan puutarhalla Turussa syötetään tällä hetkellä niputusrobottiin parin tuhannen tulppaaninipun ainekset päivässä. Kiireisimpään aikaan nippuja syntyy vuorokaudessa lähes 100 000.

Lepolassa tuotetaan 15 miljoonaa tulppaania vuodessa, toimitusjohtaja Tomi Suominen kertoo.

Lajikkeita on viljelyssä 60–70. Joka vuosi kokeiluun tulee 5–10 uutta. Asiakaspalaute ratkaisee, mitkä niistä jäävät valikoimaan.

Tässä vaiheessa sesonkia jouluisen punainen tulppaani ei enää mene kaupaksi. Nyt myydään vaaleanpunaista, valkoista, kaksiväristä ja sekaväristä kimppua.

Kotimainen tulppaani on tuoretuote. ”Omiin myyntipisteisiimme kukat ehtivät poimintapäivänä. Keskusliikkeiden kauttakin menevät kukat ovat myynnissä seuraavana aamuna”, Suominen kertoo.

Lue lisää

MTV: Kasvihuoneyrittäjä tuhoaa kurkkuviljelmät kalliin pörssisähkön vuoksi

Yle uutiset: Tomaattitarhan laajennuksen hybridivalaistus saa taivaan hehkumaan voimakkaan violettina Porissa

Turpeen käyttö vaakalaudalla – EU-säädös uhkaa kiristää kasvihuoneiden, Neovan ja koko Euroopan puutarha-alan rahoitusta, jos kohteiden luokittelua ei muuteta

Kasvihuoneen opettavainen työmaa – "Aika on purkaa ja aika rakentaa"