Maaseutu

Uutuusteos paljastaa Niskavuoren esikuvat

Hella Wuolijoen Niskavuori-näytelmien henkilöillä on esikuvansa hämäläisessä Wuolijoen kartanossa, kertoo tuore tietokirja Niskavuoren henki.
Niskavuoren henki -kirjan kuvitusta
Näyttelijä Emma Väänänen oli pääroolissa Valentin Vaalan elokuvassa Loviisa – Niskavuoren nuori emäntä. Elokuva on vuodelta 1946.

Wuolijoen kartanossa koettiin jymy-yllätys tavallisena huhtikuun päivänä, kun tieto Niskavuoren naiset -näytelmän ensi-illasta kiiri Helsingistä Sydän-Hämeeseen. Kartanon väki huomasi elävänsä näytelmän syntysijoilla.

Mikä sokki, tietokirjailija Erkki Wuolijoki tiivistää suvun silloisia tunnelmia teoksessaan Niskavuoren henki.

Ensi vuonna tulee kuluneeksi 80 vuotta maineikkaan Niskavuoren naiset -näytelmän ensi-illasta.

Yksityisarkistoja tutkinut Wuolijoki yllättyi itsekin, kuinka monelle näytelmän henkilölle ja paikan nimelle löytyi aitoja esikuvia.

Näytelmän vanha emäntä Loviisa on yksi niistä vahvoista naisista, joiden kuvaajana Hella Wuolijoki tuli kuuluisaksi. Loviisa muistuttaa paljonkin Serafina Wuolijokea, joka johti taloa tarvittaessa tahtonaisen ottein. Isäntä Juho Robert Wuolijoki kun edusti valtiopäivämiehenä Helsingissä kokoontuvaa talonpoikaissäätyä.

Niskavuoren pehtooriksi ilmestyvä mies on näytelmässä isännän avioton poika. Todellisuudessa myös Juho Robertilla oli meijerskan kanssa avioton poika, joka sittemmin työskenteli Wäinö Wuolijoen palveluksessa Hyvinkäällä.

Kirjan lukija löytää muitakin yhtymäkohtia näytelmäsarjan rooleihin. Kirjan keskeistä antia on aikakauden kulttuurin kuvaus Sydän-Hämeen talonpoikaisessa maailmassa.

Mitä Hella näki, mistä hän kenties yllättyi?

"Hän oli yllättynyt siitä itsensä toteuttamisen tarpeesta, joka suomalaisilla oli. Se ei ollut tavallista Baltiassa, josta hän oli Suomeen muuttanut."

"Hella näki jopa tyhmyyteen asti menevää härkäpäisyyttä, aitoutta, rehellisyyttä ja luonnon rakkautta."

Wuolijoen suku ei suinkaan ole hylännyt maitaan, vaikka leipä tienataan lehmien sijaan akateemisissa ammateissa.

Lue lisää

Pekka Paappanen Hauholta valittiin vuoden rehtoriksi 2020 – "Hyvässä koulussa kaikki aikuiset ovat johtajia"

"Onhan se hianoo", tuumi viljelijä kevättöistään kaiken kansan keskipisteessä

Video: Pelkästään naisille tarkoitettu Ladies´ Trial madaltaa kynnystä osallistua kanakoirakisoihin

Arvio: Pelkkä humalainen toikkarointi ei riitä viihdykkeeksi teatterikansalle