Maaseutu

Valio erosi Maitohygienialiitosta

Maaseutu 12.06.2015

Valio ei ole enää maidon laadusta viestivän Maitohygienialiiton jäsen.


Valio ilmoitti erostaan jo viime vuoden puolella, kertoo Maitohygienialiiton johtokunnan puheenjohtaja professori Miia Lindström.

Hän kertoo Valion asettaneen jäsenyyden jatkamisen ehdoksi, että Maitohygienialiitto yhdistetään Eläinten terveys ry:hyn (entinen Eläintautien torjuntayhdistys ry).

"Asiaa selvitettiin. Yhdistämiselle ei nähty riittäviä maitohygienisiä perusteita", Lindström sanoo.

Valion alkutuotanto- ja maidonhankintajohtaja Juha Nousiainen vahvistaa yhtiön ehdottaneen Maitohygienialiiton toimintojen siirtämistä ETT:hen. "Siellä tehdään hyvin samantapaisia asioita."

Yhdistäminen ei onnistunut ja Valion tyytymättömyys liiton tehottomaan toimintaan kypsytti lopulta päätöksen erota.

Lindström kertoo olevansa surullinen Valion päätöksestä ja toivovansa, että yhtiö palaa jossain vaiheessa Maitohygienialiiton jäseneksi.

Nousiainen ei täysin tyrmää ajatusta jäsenyydestä, mutta vanhaan toimintamalliin yhtiö ei palaa.

Nousiaisen mukaan suurin syy Maitohygienialiitosta lähtemiseen on raha. "Kustannus meidän osaltamme oli iso."

Meijereiden jäsenmaksut ovat tärkeä tulonlähde, josta Valion osuus on Lindströmin mukaan ollut merkittävä. Liitossa mietitään nyt, miten syntynyt lovi saadaan täytettyä.

Maitohygienialiiton johtokunnassa on edustettuina tuottajat, meijerit, viranomaiset, tutkijat, kauppa ja kuluttajat. ETT:n jäseninä on meijereitä, teurastamoja ja munapakkaamoja ja hallitus koostuu heidän edustajistaan.

Jos Maitohygienialiitto ja ETT olisi yhdistetty, olisi voitu jopa menettää jalostuksen ja kuluttajien näkökulma, Lindström pohtii.

"Maitohygienian tehtävä on viesti maidosta puolueettomasti. Viestiminen on sitä uskottavampaa mitä laajemmin ketju on liitossa edustettuna."

Nousiainen muistuttaa Valion tekevän valtavasti töitä maidon laadun ja hygienian eteen.

Maitohygienialiiton yhdistämistä myös Maito ja Terveys ry:hyn tutkittiin, mutta sekään ei olisi tuonut riittävästi synergiaetuja toimintaan, Lindström kertoo.

Valio on ilmoittanut eroavansa myös Maito ja Terveys ry:stä ensi vuoden alusta alkaen.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT