Maaseutu

Vuosittain lopetetaan tai hylätään jopa 20000 kissaa

Hylättyjen, villiintyneiden ja kodittomana lopetettujen kissojen määrä vuodessa tulee ihmisille yllätyksenä, kertoo Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton (SEY) toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli. Seuraeläimistä kissojen tilanne on Suomessa kurjin.
Jaana Kankaanpää

Vaikka toisaalla kissoista pidetään todella hyvää huolta, paljastuu toisaalla valtava määrä kissojen kärsimystä. Tähän ongelmaan halusimme tänä vuonna paneutua erityisesti ennaltaehkäisyn keinoin, kertoo Pulli.

SEY on valinnut kissan tämänvuotisen eläinten viikon teemaksi. Viikkoa aletaan viettää perjantaina ja teemaviikko jatkuu ensi torstaihin asti.

Liiton jäsenyhdistykset, vapaaehtoiset eläinsuojeluvalvojat ja sadat muut vapaaehtoistyöntekijät käyttävät suurimman osan eläinsuojelutyötunneistaan kissojen auttamiseksi.

Kissoja muun muassa pyydystetään, hylättyjä eläimiä otetaan vastaan ja hoidetaan sekä leikkautetaan uusia koteja etsiviä kissoja. Leikkaus- ja eläinten hylkäämisen ehkäisykampanjoita järjestetään vuodesta toiseen. Tästä huolimatta Suomessa hylätään tai lopetetaan vuodessa arviolta jopa 20000 kissaa.

”Löytökissojen määrää ei tilastoida virallisesti, mutta olemme muutama vuosi sitten tehneet kyselyn löytöeläintaloille eläinmääristä. Lisäksi olemme kartoittaneet luontoon hylättyjen ja villiintyneinä tai muuten ei-toivottuina lopetettujen kissojen määrää eri puolilla Suomea”, kertoo Pulli.

SEYn mielestä kissojen kärsimystä ennaltaehkäisee parhaiten niiden määrän vähentäminen leikkauttamalla.

Kaikille kissoille ei löydy hyvää kotia, mikä johtaa siihen, että niitä hankitaan, annetaan eteenpäin ja lopetetaan varsin kevein perustein, sanoo Pulli.

Kissan leikkauttamisen tulisi olla rutiinikäytäntö löytöeläintaloissa ja itsestään selvä osa kissan terveydenhoitoa. Näin ei-toivottujen kissojen määrä vähenisi, ja kissanpennut syntyisivät jatkossa vain hyvin suunniteltuina.

Eläinten viikolla panostetaan erityisesti lasten ja nuorten tiedonsaantiin. Tänä vuonna jo 80 000 koululaiselle on tilattu SEYn maksuton tieto- ja tehtäväpaketti kissoista.

Lue lisää

Kissakriisiä käsitellään eduskunnassa — kansalaisaloite haluaa tehdä kissojen rekisteröinnistä velvollisuuden

Eläinsuojeluilmoitukset lisääntyivät viidenneksen korona-aikana – nämä ovat valitusten yleisimmät aiheet

Omistajien etätöistä työpaikoille siirtyminen on lemmikille uuden oppimista

Hylätyn kissan tarina sai surullisen lopun – "Matka yhden mökkikauden kesystä lemmikistä liki kaikki yhdeksän elämää käyttäneeksi rääpäleeksi oli varmasti tuskainen"