Maaseutu

Yhä useampi matkailija valitsee hostellin

Ulkomaisten ja kotimaisten matkailijoiden väheneminen on laskenut majoituspalveluiden kysyntää, mutta hostel-yöpymiset ovat lisääntyneet merkittävästi.
Jaana Kankaanpää
Juna saapuu Humppilan asemalle, veturi, liikenne, VR, junalaituri, kesä, loma, matkailu.

Matkailu- ja ravintola-alan yritysten heikentyneet suhdannenäkymät eivät näy suomalaisissa hostel-yrityksissä. Viime vuonna ala kasvoi miltei 14 prosenttia ja kesämyynti 2014 on sujunut hyvin.

Tilastokeskuksen majoitustilaston mukaan suomalaisissa majoitusliikkeissä kirjattiin vuonna 2013 20,2 miljoonaa yöpymisvuorokautta. Aiemmasta vuodesta määrä väheni 100 000 yöpymisellä.

Samaan aikaan Suomen hostellijärjestö HI-hostelsin jäsenyrityksissä yöpymisvuorokausien määrä kasvoi 13,8 prosenttia, vaikka vuoden aikana maan 53 hostellista toimintansa lopetti 6.

Hostel-vieraiden määrä lisääntyi sekä ulkomaisten että kotimaisten matkailijoiden osalta. Yöpymisiä oli 34 969 enemmän kuin aiempana vuonna.

Asiasta tiedottaneen Suomen suurimman hostellin, helsinkiläisen Hostel Domus Academican mukaan kehitykselle on useita syitä. Hostellin majoitus- ja palvelupäällikkö Anna Vunneli uskoo yleisen taloustilanteen vaikuttavan asiaan.

”Matkailijat etsivät edullisempia majoitusvaihtoehtoja. Erityisesti kaupunkilomilla matkailijat sijoittavat lomabudjettinsa majoittumisen sijaan aktiviteetteihin ja ostoksiin kohteessa”, hän toteaa.

Vunneli uskoo kuluttajien pitävän hostelleja yhteisöllisempinä ja ekologisempina kuin muita majoituspaikkoja.

Lue lisää