Maatalous

Öljykasvien peittausaineille uusi jatkoaika ensi keväälle

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) myönsi uuden poikkeusluvan rypsin ja rapsin siementen peittausaineille Cruiserille ja Eladolle. Niitä voidaan käyttää hätätilanteessa öljykasvien peittaukseen ensi kasvukautta varten.
Markku Vuorikari
Tukes antoi poikkeusluvan neonikotinoideja sisältäville öljykasvien peittausaineille ensi kevään kylvöjä varten. Komeasti kukkivia peltoja näkyy myös ensi kesänä.

Cuiser ja Elado sisältävät kiisteltyjä neonikotinoideja, joiden epäillään aiheuttaneen mehiläisten joukkokuolemia. EU on kieltänyt väliaikaisesti kyseisiä tehoaineita sisältävien aineiden käyttämisen. Määräaika umpeutuu ensi vuoden lopussa.

Tukes tiedotti asiasta torstaina. Suomi on myöntänyt jo kahdesti aiemmin vastaavan poikkeusluvan. Vaihtoehtoisia öljykasvien peittausaineita ei juuri ole, ja kiellon pelätään vähentävän merkittävästi öljykasvien viljelyä.

Suomalaisissa tutkimuksissa neonikotinoidit eivät ole vaikuttaneet mehiläisiin, kun aineita on käytetty säädösten mukaan.

Ranska on valmistellut pysyvää neonikotinoidikieltoa keväästä saakka ja kielto olisi tämän hetken tiedon mukaan tulossa voimaan syksyllä 2018. Ranskan hallitus esitti loppukesällä, että kielto pitäisi ulottaa koko EU:hun, koska muutoin se olisi kilpailuhaitta Ranskan omalle öljykasvituotannolle.

Lue lisää

Vakavia virheitä aurinkosähkön tee se itse -asennuksissa – Tukes varoittaa: jätä asennus ammattilaisille

Valkoposkihanhien syöminen olisi voitu sallia, sillä lintudirektiivi ei sitä MMM:n virkamiehen mukaan estä – "Hävittämisvaatimus on kansallinen ratkaisu"

Valkoposkihanhien ampuminen ei ole metsästystä – maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa ei tarvita, vain poikkeusluvan saaneen viljelijän lupa

Karhunmetsästys on alkusyksyn kiihkeä näytelmä, jossa valikoiva pyynti jää jahtikiiman jalkoihin