Maatalous

A-Rehu lisää rehuherneen sopimustuotantoa – Pula kotimaisesta raaka-aineesta pakotti kasvattamaan soijan osuutta rehussa

Runsaasti valkuaista ja energiaa sisältävä rehuherne soveltuu hyvin broilereiden rehustukseen. Ainoa ongelma on herneiden heikko saatavuus.
Jaana Kankaanpää
Kotimaisella rehuhernerouheella voidaan korvata osa broilerinrehuissa käytettävästä soijasta.

Atrian rehuja valmistava tytäryhtiö A-Rehu satsaa ensi keväänä rehuherneen sopimustuotantoon, jotta kotimaista raaka-ainetta riittää korvaamaan broilerinrehujen soijaa.

Koskenkorvalla sijaitseva rehutehdas voisi käyttää vuodessa vähintään 5 miljoonaa mutta todennäköisesti jopa 10 miljoonaa kiloa hernerouhetta.

"Tulemme viljelyttämään hernettä mahdollisimman paljon", kertoo kevään suunnitelmista Taneli Marttila. Hän on A-Rehun viljakaupasta vastaava asiakkuuspäällikkö.

Tavoitteena on, että sopimusviljelijöiden pelloilta saataisiin noin 5 miljoonaa kiloa hernettä ja toinen mokoma ostettaisiin muualta.

A-Rehun kannalta sopimusviljelmän sijainnilla ei ole väliä. "Haemme herneet mistä päin Suomea tahansa", Marttila kertoo.

Koska rehuihin käytettävä herne rouhitaan, raaka-aineeksi kelpaavat kokonaisten lisäksi rikkoontuneet ja puolikkaat.

Värilläkään ei ole väliä, niin keltaiset kuin vihreät ovat käyttökelpoista raaka-ainetta. Rehuksi päätyvä herne saa olla viljaa kosteampaa, kosteusprosentiksi riittää 15.

"Rehuherneeksi sopivat kaikki markkinoilta saatavat lajikkeet, mutta suosittelemme mahdollisimman valkuaispitoisten viljelyä", Marttila kannustaa.

A-Rehu on lokakuusta alkaen korvannut soijaa ja vehnää kotimaisella rehuherneellä. Nyt pula on pakottanut yhtiön vähentämään rouheen osuutta.

Hernettä käytettiin kahdessa eri rehussa, mutta nyt sitä riittää vain yhteen, kertoo broilerirehujen kehittämispäällikkö Anne Rauhala A-Rehusta.

"Jos rehun raaka-aineesta 15 prosenttia on soijaa, pystymme hernerouheen avulla pudottamaan osuutta 10 prosenttiin. Nyt soijan osuutta on jälleen jouduttu kasvattamaan."

Lue lisää

Ensimmäinen Suomessa, ehkä koko maailmassakin? WestFarmin emakkosikala toimii täysin ilman soijaa, kotimaisella valkuaisella

Lihatalot vastaavat Finnwatchin soija-raporttiin: Atria myöntää brasilialaisen lihan kuljettamisen Venäjälle, HKScan on asteittain siirtymässä vastuullisen soijan käyttöön Baltiassa ja Tanskassa

A-Rehun omistaja Atrialla on tuottajiensa rehuhankintoihin yksi tiukka ehto

Tutkimus: Jos EU luopuisi soijan tuonnista, sika- ja kanamäärä pitäisi puolittaa