Alle puolet pikaruuan raaka-aineista on kotimaisia - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Alle puolet pikaruuan raaka-aineista on kotimaisia

Moni ketju ei suostu vastaamaan kysymykseen kotimaisen ruuan osuudesta.
Ville-Petteri Määttä
Maailman suurin pikaruokaketju Subway ei suostu luovuttamaan tietoja raaka-aineidensa alkuperästä.

Karkean arvion mukaan alle puolet Suomessa toimivien pikaruokapaikkojen ruuista on kotimaisia. Maaseudun Tulevaisuus kysyi raaka-aineiden alkuperää kahdeksasta ketjusta: Kotipizza, McDonalds, Hesburger, Burger King, Rolls, Scanburger, Subway ja Picnic.

Kotipizza, Picnic, McDonalds ja Subway eivät vastanneet kysymykseen kotimaisen ruuan osuudesta.

Suomalaista suosivaksi mielletty Hesburger arvioi kotimaisten raaka-aineiden osuudeksi 30–40 prosenttia ja loput vastanneista hampurilaisketjuista noin 40–80 prosenttia. Muiden kuin Hesburgerin arviot eivät kuitenkaan ole luotettavia, sillä ketjut olettivat hampurilaissämpylöiden olevan täysin kotimaisia.

Valmistaja Lantmännen Unibaken mukaan sämpylöiden viljoista noin 40 prosenttia tulee ulkomailta.

Kuluttajia kiinnostaa erityisesti lihan alkuperä. Moni ketju tuo kanaa Thaimaasta ja Brasiliasta. McDolnaldsissa, Burger Kingissä ja luultavasti Subwayssa ei tarjota lainkaan kotimaista lihaa.

Lue lisää

Kotimaisiin raaka-aineisiin panostava Friends&Brgrs avaa kuusi uutta ravintolaa

MT selvitti: Miksi Suomessa kannattaa tuottaa ruokaa, vaikka monissa muissa maissa sadot ovat suuremmat ja kasvukausi pidempi? Näin vastasivat asiantuntijat

Miten pelastaa työpaikat maailman mennessä kiinni?

Tiedätkö, mistä kotimaisuudellaan mainostavan Kotipizzan taikina tulee?