Maatalous

Alle viidennes vehnästä täytti leipäviljakriteerit

Maatalous 24.02.2016

Lopullinen satotilasto kertoo, että viljaa riittää vientiin 500 miljoonaa kiloa.


Markku Vuorikari
Tässä puidaan leipävehnäksi kelpaavaan viidennekseen kuuluvaa vehnää.

Vehnän laatu oli viime syksyn suurin pettymys. Sato, lähes miljardi kiloa, oli satavuotisen tilastointihistorian kolmanneksi suurin. Vehnästä kuitenkin vain noin 18 prosenttia ylittää leivontalaatukriteerit, Luonnonvarakeskuksen ja Eviran kokoama tilasto paljastaa.

Evira käyttää leipävehnän rajana 78 kilon hehtopainoa, sakolukua 180 ja vähintään 12,5 prosentin valkuaispitoisuutta.

Määrällisesti tätä vähemmän leivontalaatuista vehnää oli viimeksi seitsemän vuotta sitten.

Viime vuoden viljasato oli pienin kolmeen vuoteen. Silti 3,7 miljardin kilon sadosta riittää vientiin 500 miljoonaa kiloa, tänään julkaistut lopulliset satotiedot kertovat.

Suomeen on viime vuosikymmeninä tuotu viljoista merkittävästi vain ruista.

Viime syksyn ruissato, noin 108 miljoonaa kiloa, kattaa ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen kotimaisen tarpeen.

Reilusti yli puolet Suomen viljasadosta viljasta eli noin 2,3 miljardia kiloa käytetään maatiloilla kotieläinten rehuksi. Loput sadosta eli arviolta 1,4 miljardia kiloa jää muuhun käyttöön – kotimaan ruoka- ja juomateollisuuteen sekä vientimarkkinoille.

Luonnonvarakeskuksen Tilastopalveluiden jokasyksyiseen satotutkimukseen antoi tietonsa jälleen yli 95 prosenttia kaikista tilastokyselyyn kuuluvista tiloista.

Vuonna 2015 satotiedot kysyttiin noin 6 000:lta tavanomaista ja 600:lta luomutuotantoa harjoittavalta tilalta. Otantatutkimuksen perusteella laskettiin kaikkien Suomen noin 51 000 maatilan satotiedot myös alueittain.

Aiheeseen liittyvät artikkelit