Maatalous

Altian mielestä alkoholilain valmistelijat unohtivat kotimaisen ohran – vakava kilpailuoikeudellinen ongelma

Maatalous 15.05.2017

Tislaamalla valmistettujen juomien myynnin kieltäminen päivittäistavarakaupoissa rajaisi kotimaiset, suomalaisesta ohrasta juomia valmistavat yhtiöt pois raaka-ainemarkkinoilta.


Jaana Kankaanpää
Alkoholivalmistaja Altian mukaan tislaamalla valmistettujen juomasekoitusten myynnin salliminen kaupoissa lisäisi kotimaisen ohran kysyntää.

Jos päähallituspuolue keskustan toive toteutuu, tekeillä oleva uusi alkoholilaki ei sallisikaan tislaamalla valmistettua alkoholia sisältävien juomien myymistä päivittäistavarakaupassa.

"Käytännössä tämä sulkee kotimaiset suomalaisesta ohrasta tislaamalla alkoholia valmistavat yritykset raaka-ainemarkkinoilta", Altian yhteiskuntasuhdejohtaja Petra Gräsbeck painottaa.

Kyse ei ole hänen mukaansa pelkästään yhtiön edusta, vaan koskee koko suomalaista maataloustuotantoa. Jos tislaamalla valmistettavat juomat pääsisivät kauppojen hyllyille, se kasvattaisi ohran kysyntää. Altiassa on laskettu, että ohra-alaa tarvittaisiin lisää noin tuhat hehtaaria.

Altia ostaa vuosittain kolmanneksin Suomen myyntiin tulevasta ohrasadosta. Yhtiöllä on 1 500 sopimusviljelijää.

 

Gräsbeck muistuttaa, että nykyisin päivittäistavarakaupassa myytävät lonkerot on valmistettu ulkomaisesta viinipohjaisesta käyttämällä valmistetusta raaka-aineesta.

"Valmistustaparajoite syrjii suomalaisia yrityksiä ja tuotantoa ja vääristää kilpailua. Tilanteesta olisi mahdollisuus valittaa EU-oikeuteen samaan tapaan kuin makeisverosta tai tehdä kilpailuoikeuden perusteella valtiontukikantelu", Gräsbeck kertoo.

"Valmistustaparajoite on absurdi jäänne, joka pitäisi siivota lainsäädännöstä pois."

 

Altia ei vähättele alkoholin aiheuttamia haittoja. Yhtiö muistuttaa, että juomien valmistustapa on tekninen seikka ja eri asia kuin kulutuksen hillitseminen ja esimerkiksi nuorten suojeleminen alkoholin haitoilta.

"Niihin pitää puuttua toisenlaisilla toimilla", Gräsbeck sanoo.

Valmistustavasta riippumatta kaikkia myytäviä alkoholijuomia koskevat samat rajoitteet kuten mainontalaki eikä alkoholin raaka-aine vaikuta lopputuotteen makuun.

Altian kanta on, että termi limuviina on harhaanjohtava. Se pitäisi korvata sanalla juomasekoitukset.

 

Hallituspuolueet sopivat vuosi sitten, että päivittäistavarakaupoissa saisi myydä myös etanolipohjaisia juomia, käymisteitse valmistettujen lisäksi.

Nyt keskusta haluaa kohdan pois lakiluonnoksesta. Hallituspuolueiden neuvotteluryhmä ei pääse asiasta sopuun. Seuraavaksi eduskuntaryhmien puheenjohtajat neuvottelevat.

Uutisen otsikko muutettu 16.5.2016 klo 11:10

Aiheeseen liittyvät artikkelit