Maatalous

Amerikkalaiset asiantuntijat kehottavat: Vältä kyntöä

Kokeneet tutkijat esittävät, että suorakylvö on pitkällä tähtäimellä paras vaihtoehto maan kasvukunnon ylläpitoon.
Juho Kuisma
Agronomi Bud Davis on ansioitunut ympäristöä säästävien CA-viljelymenetelmien edistäjänä.

Loimaan ammattiopiston koulutilalla viime torstaina kuultiin kahta kansainvälisesti ansioitunutta ympäristöystävällisten viljelymenetelmien asiantuntijaa.

Yhdysvaltalaisasiantuntijat puhuivat siitä, kuinka liiallinen kyntö ja maanmuokkaus heikentävät maan terveyttä ja hedelmällisyyttä.

Tohtori Jill Clapperton ja Yhdysvaltain maatalousministeriön USDA:n entinen virkamies ja tutkija, agronomi Bud Davis ovat molemmat tehneet pitkän uran maaperän terveyttä ja kasvukuntoa vaalivien viljelymenetelmien edistäjinä.

Vuonna 2011 perustettua Rhizoterra-tutkimusyhteisöä edustava Clapperton esiintyi amerikkalaiseen tapaan rennosti ja omaa asiaansa vakuutellen. Hän korosti, että maaperässä on luonnostaan erittäin rikas ekosysteemi. Mitä pidempään maa saa olla koskemattomana, sitä paremmin maaperän eliöt pystyvät kehittymään ja humuksen määrä lisääntyy.

Kasvien juuret, sienet, madot, bakteerit ja muu maaperäeliöstö parantavat ajan myötä luonnollisella tavalla maan rakennetta ja vesitaloutta. Varsinkin kasvien juurivyöhyke on tärkeä maaperän biologialle.

"Viljelen ensisijaisesti juuria, koska ne synnyttävät parhaan tuoton pitkällä tähtäimellä", Clapperton virnisti. "Se mitä maan pinnalla näkyy, on minulle ekstraa."

Jotkin Clappertonin näkemyksistä olivat melko kärkeviä. Hän muun muassa kehotti kokonaan välttämään syyskyntöä lierokäytävien säästämiseksi.

Davisin puheenvuoro käsitteli kasvipeitteisyyden roolia eroosion ja ravinnevalumien torjunnassa.

Hän esitteli kehittämäänsä sadevesisimulaattoria, jolla havainnollistetaan erilaisten muokkaus- ja maan käsittelymenetelmien vaikutusta sekä pintavalumiin että maan kykyyn imeä sade- ja sulamisvesiä.

Sadekokeen tuottamista vesinäytteistä on myöhemmin mahdollista selvittää huuhtoutuneiden ravinteiden pitoisuuksia.

Torstain tilaisuus oli osa Loimaan koulutilan ja Koneviestin yhteisen suorakylvökokeen kymmenvuotisjuhlaa.

Lue lisää

Maanviljely hiilinieluksi

Lähes kaikki lanta sijoitetaan tai mullataan maahan

Maaperän hiilivarasto tärkeä, keinot erilaisia

Maaperän hiilivarasto tärkeä, keinot erilaisia