Maatalous

Animalia: Eläinten hyvinvointi huomioon julkisissa hankinnoissa

Hankintalakia ollaan paraikaa uudistamassa, joten hetki muutokselle olisi järjestön mielestä oikea.
Kari Salonen
Animalian mielestä parsinavetta on hyvinvointiongelma, joka pitäisi ottaa huomioon julkisissa hankinnoissa. Kuvan navetta ei liity juttuun.

Eläinsuojelunäkökohdat tulisi huomioida parhaillaan uudistettavana olevassa hankintalaissa, toteaa eläinsuojelujärjestö Animalia.

”Hankintalain uudistuksessa ei mainita sanallakaan eläimiä tai niiden hyvinvointia. Tämä on räikeä puute, sillä ruoantuotanto koskee valtavaa joukkoa eläimiä", toteaa Animalian vs. toiminnanjohtaja Mai Kivelä järjestön tiedotteessa.

Animalian mielestä eläintuotanto ei ota huomioon monia eläinten perustavanlaatuisista tarpeista. Esimerkiksi liikkumisen estävät parsinavetat ja emakkohäkit sekä teollinen broilerinkasvatus aiheuttavat eläimille vakavia hyvinvointiongelmia, järjestö korostaa.

Animalia perustelee vaatimuksensa julkisten hankintojen merkityksellä: Suomessa syödään yhteensä yli 400 miljoonaa julkisten palveluiden tuottamaa ateriaa vuodessa ja päivittäin noin kolmasosa väestöstä käyttää julkisia ruokapalveluita. Siksi hankinnoissa tehtävillä valinnoilla pystyttäisiin vaikuttamaan eläinten oloihin.

Järjestön tiedotteen mukaan tämä tarkoittaisi ennen muuta kasvisruokaa

”Eläinsuojelun tulisi olla yhtä oleellinen osa julkisia hankintoja kuin ympäristönäkökohtien. Lähes aina eläin- ja ympäristöasiat myös tukevat toisiaan, sillä kasviperäinen ruoka on sekä eläin- että ilmastoystävällistä.”

Eläinperäisen ruuan hankinnassa tulisi puolestaan käyttää Animalian mukaan eläinten hyvinvointiin vaikuttavia kriteereitä. Tämä on yleistä esimerkiksi Ruotsissa, jossa julkisissa hankinnoissa asetetaan maksimiaikoja eläinten kuljetuksille, ulkoilumahdollisuuksia eläimille tai muita kriteereitä, jotka asettavat kotimaisen, tiukemman eläinsuojelulain mukaisen eläintuotannon etusijalle.

Lue lisää

Viro kieltää turkistarhauksen vuodesta 2026 alkaen – "Vain chincilla-kanin tarhausta, ei merkitystä markkinoille"

Eläinfilosofi Aaltola: Kaupat ja ravintolat voisivat "tuupata" ihmisiä eläintuotteiden kulutuksesta eettisempään suuntaan

Viranomaisraportti: korona on riski kaikille Euroopan minkkitarhoille – aktiivista testaamista suositellaan

"Tehomaatalouden tukeminen on vastuutonta" – Animalia myöntää eläinvastaisuuspalkinnon MMM:lle