Maatalous

Anttila patistaa hallitusta hakemaan 141-tukea

Maatalous 30.03.2012

Entinen maatalousministeri, kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk) patistaa hallitusta tekemään EU-komissiolle esityksen 141-artiklan jatkosta. Artikla koskee Etelä-Suomen vakavien vaikeuksien tukea.


Jaana Kankaanpää
Maatalousyrittäjä, maidontuottaja, maatila, Seija ja Eero Kolilan maitotila. Lehmiä syksyisellä laitumella.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok) on korostanut eduskunnassa, että hallitus on sitoutunut hakemaan jatkoa 141-tuelle. Sitä ei ole kuitenkaan kirjattu hallitusohjelmaan.

141-tuki on elintärkeä eteläisen Suomen maataloustuotannolle. Tuella on kyetty tasaamaan ilmastosta johtuvia tuotantokustannusten eroja Etelä-Suomen ja muun Euroopan välillä.

”Ministeri Koskinen on viestinyt komission suunnalta asialle tulevaa vastustusta. Olen itse ollut ministerinä sopimassa nyt voimassa olevan kuuden vuoden jatkokauden, joka päättyy 2013. Siinä yhteydessä ei ole sovittu eikä päätetty artiklan loppumisesta, Anttila sanoi perjantaina Peltotreffeillä Jokioisilla.

”Aikaa ei ole hukattavaksi”

Anttilan mukaan 141-tuki on osa liittymissopimustamme ja on voimassa sekä sovellettavissa, kunhan Suomi tekee perustellun anomuksen ja osoittaa tutkimuksiin perustuen Etelä-Suomen maatalouden olosuhdehaitat.

”Kiirehdin ministeri Koskista tekemään hakemuksen, että komissio pääsee aloittamaan asian käsittelyn. Hyvin todennäköisesti joudumme perusteluista toimittamaan uusiakin selvityksiä. Näin oli viime kerrallakin. Aikaa ei ole yhtään hukattavaksi”, Anttila toteaa.

Jyrki Kataisen (kok) hallituksen ja ministeri Koskisen neuvotteluasemaa heikentävät Anttilan mukaan merkittävästi hallitusohjelman ja kehysriihen ankarat säästöt kansallisesta tuesta. Säästöjen kohdentamisella kansalliseen tukeen hallitus ottaa ison tietoisen riskin suhteessa komissioon.

”Miksi haetaan jatkoa kun ensin kansallisin toimin leikkauksin kuritetaan? Vai onko hallituksen tarkoituskaan hakea 141 artiklalle jatkoa?” Anttila pohtii.

Aiheeseen liittyvät artikkelit