Maatalous

Argentiinan lihantuotanto hiipuu

Maatalous 22.09.2013

Argentiina oli vuonna 2005 maailman kolmanneksi suurin lihan viejä. Nyt se on sijalla 10.


Leena Pakarinen

Argentiinan Entre Ríosin maakunnassa naudanlihaa tuottava Leonardo Airaldi puistelee päätään, kun maan maatalouspolitiikka tulee puheeksi.

”Naudanlihan tuottajahinta laski neljä vuotta sitten puoleen ja on sen jälkeen polkenut paikallaan”, hän kertoo. ”Tuotantokustannukset ovat kolmen viime vuoden aikana tuplaantuneet.”

Maatalousväen mukaan hallitus kalastelee kansan suosiota pitämällä ruuan kuluttajahinnat keinotekoisen alhaisina. Tuottajahinnoille on määrätty katto ja tuotteista peritään kovat vientiverot. Maataloustukia ei makseta.

Airaldi toteaa, ettei tilanne kerta kaikkiaan voi jatkua nykyisellään.

Vielä muutama vuosi sitten Argentiina oli naudanlihan maailmanmarkkinoilla mahtimaa, nyt pääosa lihasta syödään kotimaassa.

”Vuoden 2006 jälkeen nautojen määrä on vähentynyt kymmenellä miljoonalla silloisesta noin 60 miljoonasta. Osasyynä ovat säät, mutta hallitus on pääsyyllinen”, Rosarion kauppakamarin tutkija Rogelio Tomás Pontón sanoo.

Soija on viime vuosina vallannut lihakarjan laitumia, vaikka sitä rasittaa 35 prosentin vientivero. Vuodesta 1990 soija-ala on kasvanut 5 miljoonasta hehtaarista 20 miljoonaan.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT