Maatalous

Arla menettämässä Ruotsin tuottajien luottamuksen

Maitotila päivässä lopettaa tuotantonsa Ruotsissa. Ruotsin television STV:n mukaan tuottajien luottamus Arla-meijeriin on katoamassa.

Ruotsin television STV:n keskiviikkoillan Uppdrag granskning -ajankohtaisohjelmassa haastateltiin maidontuottajia. Ohjelman mukaan tuottajien luottamus Arla-meijeriin on katoamassa.

Arla ohjaa paljolti maidontuotantoa Ruotsissa. Noin 72 prosenttia ruotsalaisista maidontuottajista toimittaa maitonsa Arlalle.

Entinen ruotsalainen

Osuusmeijeri Arla on perustettu Ruotsissa. Sen omistavat tuottajat.

Viime vuosina Arla on laajentunut monikansalliseksi. Maidontuotantoa on jo 13 maassa, myös Suomessa.

Uppdrag granskning -ohjelman mukaan yli puolet Arlan ruotsalaisista tuottajista oli kyselytutkimuksessa tyytymättömiä meijeriin. Moni harkitsee meijerin vaihtamista.

Pienet meijerit maksavat usein maidontuottajalle parempaa hintaa kuin Arla. Ne kehittävät erikoistuotteita kuluttajille ja tuovat esiin paikallisuutta.

Toisaalta Arla kerää maitoa kaikkialta. Pienet meijerit valitsevat tuottajansa.

Tuottajat vaikeuksissa

Viime vuonna Arla tuotti voittoa enemmän kuin koskaan. Voitosta maksettiin vain pieni osa tuottajille.

Samaan aikaan Arlan ruotsalaiset maidontuottajat kärsivät nopeasta maidon hinnan laskusta ja hinnan heilahteluista.

Maitotila päivässä lopettaa tuotantonsa. Suuret investoinnit tai tuotannon tehostaminen eivät kannatakaan, jos tuotteen hinta laskee yllättäen.

Viljelijälle saattaa jäädä suuret velat vielä tilan myymisen jälkeenkin.

Kotimaista kaivataan

Tehokaskaan ruotsalainen tuottaja ei voi kilpailla hinnalla tanskalaisten tai saksalaisten kanssa. Maailmanmarkkinoilla tuotanto lisääntyy ja hinnat laskevat. Maidontuotanto siirtyy maihin, joissa on vähiten sääntelyä ja edullisimmat luonnonolot.

Maailmanmarkkinahinnat vaikuttavat Arlan hintoihin nopeasti. Ruotsalaisesta maidosta osa myydään maitojauheena ulkomaille.

Ulkomaista maitoa käytetään tuotteissa, joita kuluttajat pitävät ruotsalaisina, koska ne ovat Arlan. Kuluttajat haluavat kotimaisia tuotteita. He olisivat ehkä valmiit maksamaankin niistä, jos kotimaisuus näkyisi selvemmin.

Lue lisää

Uskomaton näky: Lehmiä vedetään turvaan vesiskoottereiden avulla – ennätystulvat koettelevat Kanadaa

Maidontuotannon kujanjuoksu

Kuluttaja-asiamies peräänkuuluttaa tarkkuutta ympäristöväittämiin – "Ettei lipsuta viherpesun tai yleistämisen puolelle"

Laidunnuksesta maksetaan tuottajille ekstraa Hollannissa ja Norjassa – isonkin karjan laidunnus onnistuu hyvillä kulkureiteillä ja nurmiseoksella