Maatalous

Tampereen Torni tarjosi tuottajien tilaisuuksissa tuontilihaa: "Jos asiakkaiksi tulee maatalousalan väkeä, ruuan kannattaisi olla kotimaista"

Solo Sokos Hotel Tornin keittiöpäällikkö pahoittelee virhettä. Ruuan alkuperää koskevia sopimuksia tehdään hyvin harvoin.
Pekka Fali
Ravintoloiden, grillien ja laitosruokaloiden pitää ilmoittaa tarjolla olevan lihan alkuperämaa.

MTK:n maaseutunuoret pitivät Tampereen Sokos Hotelli Tornissa kevätparlamenttiaan viime viikon perjantaina ja lauantaina. Ruokailujen osalta maaseutunuoret kokivat pettymyksen, kun ensimmäisen päivän lounaslihapullat olivatkin saksalaisia.

”Kirjallista sopimusta siitä ei ollut, vaan kotimaista ruokaa oli toivottu suullisesti", tapahtumaa järjestänyt maaseutunuorten asiamies Tiia Kuusela kertoo.

"Toisena päivänä tarjolla olikin sitten kotimaista possunfilettä. En tiedä, johtuiko se painostuksesta vai oliko suunniteltu."

Perjantaina useampikin nuori kävi kysymässä lihan alkuperää ja antamassa palautetta. Yksi oli asettanut tarjoiluastian viereen alkuperälappusenkin, mutta sen henkilökunta oli käynyt nappaamassa pois.

”Olen aikeissa antaa sinne palautetta, että jos asiakkaiksi tulee MTK:n tai muuta maatalousalan väkeä, ruuan kannattaisi olla kotimaista”, Kuusela sanoo.

Hän huomauttaa, että ei halua syyllistää ravintolaa, sillä he ovat hoitaneet asian asiallisesti jälkikäteen. Kuuselan mukaan hänen antamaansa palautteeseen vastattiin käytännössä välittömästi, ja lisäksi asiaa pahoiteltiin.

Vastaavanlainen tapaus sattui Atrialle samassa paikassa viikkoa aiemmin, kun Atrian tytäryhtiö A-Tuottajat Oy järjesti hotellissa kaksipäiväisen Liha-akatemian.

Loppuunmyydyssä tapahtumassa oli koolla 450 lihantuottajaa ja ohjelmassa parhaiden tuottajien palkitsemista, huippupuhujia ja monipuolista asiaa lihan tuottamisesta ja syömisestä.

Ateriat eivät kuitenkaan vastanneet tilausta.

"Pyysimme kirjallisesti tarjouspyynnöstä lähtien, että kaikki tapahtumassa tarjottava liha on atrialaista ja kotimaista, koska se oli myös kokouspaikan valintaperuste", viestintäpäällikkö Sanna Kivimäki kertoo.

"Ehdot eivät kuitenkaan täyttyneet lounaiden osalta. Selvitämme asiaa Tornin kanssa."

Torstaina lounaalla oli ollut Lagerblad Foods Oy:n valmistamia lammaspyöryköitä, joiden lihan alkuperäksi ilmoitettiin Espanja ja Uusi-Seelanti.

Perjantaina tarjolla ollut chorizopastapata oli tehty suomalaisesta chorizo-makkarasta, mutta valmistaja ei ollut siinäkään Atria, vaan Saarioinen Oy.

Riippumatta siitä, mitä on tilattu, alkuperästä on usein myös ilmoitettava ruokailijoille.

Ruokavirasto ohjeistaa asetuksella näin: ravintoloissa, grilleillä ja laitosruokaloissa pitää ilmoittaa tarjolla olevan naudan-, sian-, lampaan-, vuohen- ja siipikarjanlihan alkuperä eli kasvatusmaa, myös jauhelihan osalta.

Alkuperämaa pitää ilmoittaa, vaikka lihaa olisi elintarvikkeessa vähän tai vaikka tarjolla olisi muualla sijaitsevassa keskuskeittiössä valmistettua ruokaa.

Määräys ei sen sijaan koske raakoja tai kypsiä lihavalmisteita, kuten ravintolassa kypsennettäviä raakoja marinoituja broilerin rintafileitä ja kypsiä jauhelihapihvejä.

Alkuperä pitää sen sijaan ilmoittaa, jos raa'at broilerin rintafileet marinoidaan ja kypsennetään ravintolassa.

Ruokavirasto muistuttaa, että lihan alkuperämaan saa aina ilmoittaa vapaaehtoisesti.

Lue lisää: Tuottajille tarjottiin maaseutunuorten ja Atrian tilaisuuksissa saksalaisia lihapullia – näin tilaisuudet järjestänyt ravintola kommentoi asiaa

Lue lisää

Atria jälleen Suomen tunnetuin ruokamerkki

Maataloudessa edessä ankara talvi

Valio, Atria ja Luonnonvarakeskus kehittävät yhteistyössä mallia maidon- ja naudanlihantuotannon hiilijalanjäljen laskentaan

"Vuositavoitteena yli miljoonaan euroon nouseva kokonaissäästö" – Elintarvikealan sopimus- ja alihankintavalmistusta sekä logistiikkaa leivotaan samaan rakennuskokonaisuuteen Seinäjoella