Maatalous

Kevään viljelijätukikoulutukset pitää peruuttaa koronaviruksen vuoksi – tilalle tarjolla videoita, webinaareja ja sähköisiä tietopaketteja

Moni koulutuksen järjestäjä on joutunut tekemään koronaepidemian takia ylimääräistä työtä, kun koulutustilaisuudet on korvattu muilla tiedotuskanavila.
Jaana Kankaanpää
Viljelijätukien hakuun on tarjolla runsaasti tietoa verkossa.

Koronaepidemia siirtää kevään viljelijätukikoulutukset valtaosin verkkoon. Koulutuksia on useissa kunnissa peruttu ja erilaisia korvaavia vaihtoehtoja mietitään joka puolella, kertoo ylitarkastaja Noora Malkamäki Ruokavirastosta.

Alueesta riippuen fyysisten koulutustilaisuuksien sijaan tarjolla tulee olemaan verkossa järjestettäviä webinaareja, videotallenteita koulutustilaisuuksista sekä yksittäisiin tukikysymyksiin pureutuvia video-ohjeita.

Malkamäen mukaan Ruokavirastossa on suunniteltu paitsi uusien ohjevideoiden toteuttamista myös jo aiemmin toteutettavaksi päätettyjen ohjevideoiden julkaisun aikaistamista.

Poikkeustilanne on vaatinut koulutuksen järjestäjiltä paikoin runsaastikin lisätyötä.

"Ensin järjestimme tukikoulutustilaisuudet, sitten peruimme kaikki ja nyt olemme järjestäneet koulutuksista striimaukset", kertoo aluepäällikkö Aino Launto-Tiuttu MTK-Varsinais-Suomesta.

"Viljelijätukikoulutukset suomeksi ja ruotsiksi olisimme kyllä striimanneet joka tapauksessa, mutta suoraan tukikoulutuksista. Nyt aikaistimme striimaukset, ettei kukaan alustaja ehtisi sairastua tai kokoontumisia rajoiteta vielä entisestään."

Pelkäksi verkkotarjonnaksi tukikoulutukset eivät tänä vuonnakaan supistu. Kaakkois-Suomessa on tukihakutiedotteiden suhteen "palattu juurille", kuten alueen MTK-liiton toiminnanjohtaja Tuula Dahlman asian ilmaisee.

"Haminan maaseutupalvelut päätti jo aiemmin, että tänä keväänä koulutus ja muu tiedottaminen hoidetaan perinteisellä postitse menevällä kirjeellä. Paperinen kirje on jo postitettu tiloille, ja siitä on tullut myönteistä palautetta."

Myös Kouvolan maaseutupalvelut ja Etelä-Karjalan maaseutupalvelut toimittavat viljelijöille postitse viljelijätiedotteet, joissa kerrotaan ajankohtaiset asiat tukihausta.

Osassa maakunnista ei ole vielä tehty päätöksiä siitä, miten viljelijäkoulutukset järjestetään. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla korvaavista malleista ei ole vielä tietoa, kertoo MTK-Etelä-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Yrjö Ojaniemi.

"Koulutusmateriaalia on kuitenkin jo nyt paljon netissä tarjolla, ja täydentävää aineistoa saadaan varmaan tarpeen mukaan. Tarjonnasta tulee siis vain tiedottaa riittävästi."

Koronavirusepidemiasta huolimatta Maaseudun Tulevaisuuden Tukiohjeet-liite ilmestyy alkuperäisen suunnitelman mukaisesti heti pääsiäisen jälkeen 15.4. Se postitetaan kaikille MT:n tilaajille saman päivän MT:n välissä.

Koulutusta ja tietoa:

  • Viljelijätukikoulutuksia järjestävät alueesta riippuen tuottajajärjestöt tai näiden koulutushankkeet, ProAgria, yksityiset kouluttajat, kunnat tai yhteistoiminta-alueet. MT keräsi tietoa alueilta viime viikolla. Listassa tällä hetkellä tiedossa oleva tarjonta.
  • Hämeessä MTK-Hämeen Ruokaviesti-hanke järjestää tukikoulutus etäyhteydellä 1.4. kello 10–14. Siitä tehdään myös tallenne, joka on katsottavissa myöhemmin hankkeen sivulla. Luomua koskeva koulutus järjestetään verkossa 1.4. kello 14.15 alkaen. Mikäli koronaepidemia sen mahdollistaa, kesäkuussa ennen tukihaun päättymistä saatetaan järjestää 1 tai 2 tilaisuutta.
  • Uudellamaalla Hämeen ammattikorkeakoulun biotalouden tutkimusyksikkö tuottaa ohjeita nettiin Youtube-videoina. Lisäksi Uusimaaseutu.fi-sivulla julkaistaan pdf-materiaaleja.
  • Varsinais-Suomessa sekä suomen- että ruotsinkieliset viljelijätukikoulutukset on nauhoitettuna ja katsottavissa MTK-Varsinais-Suomen nettisivuilla. Sivulle on kaikilla vapaa pääsy eikä katsominen edellytä erillistä sovellusta. Lisäksi sivulle ladataan yt-alueiden tuottamaa tukihakumateriaalia, myös podcasteja.
  • Keski-Suomessa tarjolla on ely-keskusten ja yhteistoiminta-alueiden tuottamia verkkomateriaaleja eli videoita ja podcasteja Laukaan yt-alueen nettisivuilla.
  • Pohjois-Savossa tukikoulutukset järjestetään etäyhteydellä MTK:n ja alueen maaseutupalveluiden yhteistyönä. Tietoa tilaisuuksista julkaistaan osoitteessa Innostu tiedosta -hankkeen sivuilla.
  • Pohjois-Karjalassa ProAgria Itä-Suomi järjestää koulutukset etäyhteydellä tämän viikon perjantaina 27.3. kello 10–13. Koulutukseen pääsee mukaan ProAgrian nettisivuilla. Lisäksi koulutusten aineistot tulevat ladattavaksi alueen maaseutuviranomaisten sivuille. Tarvittaessa niitä voidaan myös postittaa kaikille viljelijöille.
  • Tukikoulutukset hoidetaan videotallenteina myös Pirkanmaalla. Tallenteet tulevat katsottavaksi MTK-Pirkanmaan sivuille.
  • MTK-Pohjois-Suomi järjestää etäyhteydellä koulutustilaisuuksia.

Lue lisää