FAO huolissaan ruokaketjun toiminnasta koronakriisissä: Ruokaa pitää olla myös heikoimmassa asemassa olevien saatavilla - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

FAO huolissaan ruokaketjun toiminnasta koronakriisissä: Ruokaa pitää olla myös heikoimmassa asemassa olevien saatavilla

Edellinen talouskriisi vuosina 2007–2008 johti voimakkaaseen epävarmuuteen elintarvikemarkkinoilla.
Satu Lehtonen
Teen poimijoita Keniassa vuonna 2012. Kuvituskuva.

YK: n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAOn pääjohtaja Qu Dongyu toivoo G20-maiden johtajien turvaavan elintarvikkeiden saatavuuden koronakriisin aikana. Erityisen huolissaan Qu on on maailman köyhien asemasta pahenevan kriisin keskellä.

"Meidän on varmistettava, että globaalit elintarvikeketjut eivät häiriinny. Meidän pitää edistää monipuolisten, turvallisten ja ravitsevien elintarvikkeiden tuotantoa ja turvattava niiden saatavuus kaikille."

FAOn johtaja korosta koronaviruspandemian vaikuttavan koko maailmaan ja elintarvikeketjun jokaiseen osaan. "Yksikään maa ei ole turvassa sen vaikutuksilta."

Kun maat sulkevat koronaviruspandemian vuoksi rajojaan ja rajoittavat ihmisten liikkumista, elintarvikkeiden tuotanto, jalostus, jakelu ja myynti voivat häiriintyä, Qu korostaa. Tämä vaikuttaa elintarvikeketjuun niin kansallisesti kuin maailmanlaajuisestikin.

"Eniten kärsivät köyhät ja heikossa asemassa olevat. Siksi hallitusten olisi vahvistettava sosiaaliturvaa, jotta heikoimmassakin asemassa olevien ruuansaantimahdollisuudet eivät vaarannu."

Qu muistuttaa edellisestä kriisistä vuosina 2007–2008, jolloin talouden epävarmuus sai aikaan vientirajoitusten aallon. Samaan aikaan osa maista joutui turvautumaan voimakkaasti elintarvikkeiden tuontiin.

Se johti liialliseen hintojen epävakauteen, mikä oli vahingoitti erityisesti tuontiruuasta riippuvaisia matalan tulotason maita.

Qu ilmaisi näkemyksensä ylimääräisessä G20-maiden kokouksessa, joka järjestettiin torstaina puhelimitse. FAOn ja G20-maiden lisäksi kokoukseen osallistuivat Maailmanpankki, Maailman terveysjärjestö WHO, Maailman kauppajärjestö WTO, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD.

Lue lisää

THL: Suomessa kaksi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa

Venäjän koronakuolemien määrä kohosi yli viiden tuhannen – vuorokaudessa 182 uutta kuolemaa

Korona peruutti ruokamessuja maailmalla, Food from Finland siirtyi webinaareihin

THL: Uusia koronavirustartuntoja varmistunut 26 kappaletta