Reisjärveläinen maidontuottaja kehottaa: "Mieti, miten tilan asiat hoituvat, jos olet kaksi–kolme viikkoa täysin poissa pelistä" - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Reisjärveläinen maidontuottaja kehottaa: "Mieti, miten tilan asiat hoituvat, jos olet kaksi–kolme viikkoa täysin poissa pelistä"

Navettaan ei voi tulla pystymetsästä, tarvitaan etukäteisopastus ja tarkat kirjalliset ohjeet.
Esko Keski-Vähälä
Markku Kiljala opetti lauantaina tyttärelleen Kiko Kiljalalle navetan käytäntöjä.

Ennen kuin korona leviää maaseudulle toden teolla, on aika valmistautua ja varautua, Reisjärvellä maitoa tuottava Markku Kiljala kehottaa.

Hän neuvoo varsinkin kaikkia kotieläintuottajia tekemään ajatusharjoituksen: Miten tilan arki pyörii, jos olet itse pari–kolme viikkoa täysin pois pelistä?

Tauti näyttää olevan monella todella kova, ja todennäköisesti se käy läpi koko perheen, Kiljala toteaa. Ulkopuolista apua pitäisi siis olla saatavilla.

Kiljalan ja Janne Paanasen Maitokartano-nimisellä yhtiöllä on lypsäviä vajaat sata.

Kiljala ja Paananen pitävät nyt huolta siitä, etteivät liiku tiiviisti samoissa paikoissa. "Vältetään sellaista riskiä, että molemmat altistuisivat."

Vakituisia työntekijöitä tilalla ei ole. Navettatöihin on kuitenkin nyt "sisäänajettu" useampi ulkopuolinen työntekijä sekä lomittajia.

Lisävarmistusta saadaan Kiljalan tyttärestä, joka ylioppilaskirjoitusten päätyttyä on ehtinyt opetella navettahommia. "Ja Jannen lapsetkin ovat perehtyneet asiaan."

Kiljala muistuttaa, että kun korona iskee, potilas ei välttämättä pysty opastamaan varahenkilöään – eikä kannatakaan, jotta tauti ei tarttuisi.

Siksi opastus on hoidettava etukäteen.

"Jokainen navetta on erilainen. Jos sinne joutuu töihin ilman mitään ennakkoperehtymistä, pitää selvitäkseen olla tosi kokenut eläintenhoitaja."

Kunnon ohjeistus on välttämätön, oli varahenkilönä kuka tahansa, Kiljala korostaa. "Nyt on aika viimeistään hoitaa ohjeet kuntoon."

Niistä pitää työrutiinien lisäksi selvitä muun muassa se, mitkä eläimen ovat lypsyssä. Tietojen poikimisista ja siemennyksistä pitää olla ajan tasalla.

Kiljala toteaa, että varsinkin yksinyrittäjille tilanne on huomattavasti vaikeampi.

"Heidän olisi hyvä olla yhteydessä kunnan lomituspalveluun. Olisi hyvä, että ainakin pari–kolme eri lomittajaa tuntisivat navetan työt."

Kiljala toteaa, että aputyövoimaa voisi saada maatalousopiskelijoista tai ylioppilaskirjoituksensa päättäneistä. "Itsekin lähdin heti lomitushommiin, kun kirjoitukset olivat ohi."

"Tekijöille täytyy tietysti maksaa palkkaa. Mutta se on pieni sijoitus sitä ajatellen, että kotieläintuotanto saadaan kriisitilanteessa pyörimään."

Myös tilan muu johtaminen täytyy miettiä läpi.

"Jos sairastut pariksi–kolmeksi viikoksi, kuka hoitaa rahaliikenteen, kirjanpidon ja esimerkiksi eläinrekisteri-ilmoitukset?"

Kaikki ulkopuoliset vierailut Maitokartanossa on nyt vedetty minimiin.

Keinosiementäjää tilalla ei tarvita, koska Paananen hoitaa siemennykset toimiluvalla.

"Mutta jos ollaan siemennyksissä ulkopuolisen palvelun varassa eikä se enää toimikaan, tappiot voivat olla suuret. Kun siemennys ei toimi, poikimiset venyvät ja maitotuotto laskee."

Eläinlääkärin palvelut ovat lypsykarjatilalle välttämättömiä. "Eläinten terveydestä on pidettävä huoli kaikissa tilanteissa", KIljala toteaa. Hän toivoo, että eläinlääkäreillä on hyvät varasuunnitelmat sairastumisten varalle.

Kiljala on mukana osuuskunta Koneyhtymä Futuressa, joka tarjoaa sekä koneurakointia että lomitusta.

"Puolet koneaseman liikevaihdosta kertyy kesäajan koneurakoinnista. Tässä vaiheessa on hankala sanoa, miten kuljettajien mahdollinen sairastuminen vaikuttaa toimintaan."

Kiljala kuitenkin arvioi, että traktorin ajoon on paljon helpompi kouluttaa lisätyövoimaa kuin navettaan.

Lue lisää

MTK:n johtokuntapaikasta kisaa kolme ehdokasta

Toto76-vihje: Costello pelaajien tuki ja turva Seinäjoella

Ympäristöministeriö haluaa valkoposkihanhet metsästyslain alaisiksi – MMM pelkää viljelijöiden jäävän silloin ilman korvauksia

Maatalouskonepajat selvisivät hyvin koronakeväästä - epidemia haittasi vientiä