Maatalous

Koronarajoitusten purku palauttaa valvojat kentälle – Ruokavirasto ohjeistaa valvojia koronaturvallisiin tarkastuksiin

Viraston mukaan tarkastusten jatkaminen on elinkeinon etu: Rajoitusten jatkuessa tarkastukset kasaantuvat ja muun muassa tukien maksu voisi viivästyä.
Johannes Tervo
Esimerkiksi luomuvalvontaa on tehty viime viikkojen ajan etätarkastuksina.

Ruokaketjussa tehtävät tarkastukset alkavat vähitellen koronavirustilanteesta johtuneen tauon jälkeen. Tavanomaisiin tarkastuksiin ei kuitenkaan vielä siirrytä, Ruokavirasto tiedottaa.

Muun muassa tiloilla tehtävät tarkastukset keskeytettiin maaliskuussa sen jälkeen, kun valtioneuvosto oli linjannut valmiuslain käyttöönotosta koronaepidemian leviämisen estämiseksi.

Tuolloin Ruokavirasto linjasi, että 13.5. asti tarkastuksissa suositaan mahdollisuuksien mukaan asiakirjatarkastuksia ja etäyhteyksien käyttöä. Esimerkiksi luomuvalvontaa on tehty viime viikkojen ajan etätarkastuksina.

Ruokaviraston mukaan nyt tehtävä ohjeistuksen muutos liittyy valtioneuvoston toukokuun alussa tekemään päätökseen purkaa koronaviruksen torjuntaa varten asetettuja rajoituksia 14.5. alkaen.

Ruokavirasto on valtioneuvoston päätöksen myötä ryhtynyt palauttamaan omaan toimialaansa kuuluvia tarkastuksia. Tarkastuksia varten ollaan laatimassa ohjeistusta, jolla pyritään viraston mukaan turvaamaan kriittisten ja tarpeellisten tehtävien hoito sekä tukea asiakkaiden ja hallinnon toiminnan jatkuvuus.

Samalla pyritään rajoittamaan tarkastushenkilöstön ja tarkastusten kohteena olevien mahdollisuutta altistua koronavirustartunnalle.

Ruokavirasto muistuttaa, että tarkastusten tavoitteena on varmistaa esimerkiksi elintarviketurvallisuus, torjua eläin- ja kasvitauteja, turvata eläinten hyvinvointi ja mahdollistaa erilaisten tukien maksaminen.

"On tarkastettavien etu, että tarkastuksia ei pääse kasaantumaan ja että muun muassa tuet voidaan maksaa oikein ja ajallaan", viraston tiedotteessa korostetaan.

Lue lisää

SLC:n luomutuottajat huolissaan: Muka-luomu hämärtää kuluttajien käsitystä aidoista luomutuotteista

Elintarvikkeissa huomattujen vakavien virheiden määrä on kymmenkertaistunut viimeisen vuosikymmenen aikana – mistä on kyse?

Elintarvikkeiden takaisinvedot kuluttajan turvana

Koirarekisterin ylläpitäjäksi kaavailtu Ruokavirasto suhtautuu hankkeeseen vastakarvaisesti – valtaosa lausunnonantajista puoltaa rekisteriä