Keskustan Kalmari ja Hoskonen: "Valkoposkihanhien suojametsästys sallittava välittömästi" - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Keskustan Kalmari ja Hoskonen: "Valkoposkihanhien suojametsästys sallittava välittömästi"

Keskustan kansanedustajien Hannu Hoskosen ja Anne Kalmarin mielestä valkoposkihanhesta on lopulta tehtävä riistalaji, jonka kannanhoidollinen metsästys olisi mahdollista.
Lari Lievonen
Valkoposkihanhet ovat tänä keväänä aiheuttaneet mittavia taloudellisia vahinkoja monilla pelloilla ja laitumilla.

Keskustan kansanedustajat, eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Hannu Hoskonen ja maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari vaativat, että Suomessa mahdollistetaan nopeasti valkoposkihankien suojametsästys Ruotsin ja Viron tapaan.

Hoskosen ja Kalmarin mukaan uudistus voidaan toteuttaa nykyisten EU-direktiivien ja kotimaisen luonnonsuojelulain puitteissa lisäämällä väljyyttä poikkeuslupiin.

"Ympäristöministeriön on aloitettava asian valmistelu välittömästi", kansanedustajat vaativat. He perustelevat luonnonsuojelulain muutosta valkoposkihanhien maataloudelle aiheuttamilla ongelmilla.

"Tänä keväänä valkoposkihanhet ovat aiheuttaneet mittavia tuhoja useilla tiloilla kautta Suomen, kun rehusato on menetetty. Tähän on tultava kiireellä muutos. Edellytämme, että ympäristöministeri Mikkonen tarttuu ongelmaan välittömästi."

Hoskosen ja Kalmarin mielestä valkoposkihanhesta on lopulta tehtävä riistalaji, jonka kannanhoidollinen metsästys olisi mahdollista.

Lue myös:

Katso video: Hanhet syöneet tänä keväänä jo tuhansia hehtaareja rehunurmia – Pohjois-Karjalan viljelijät turhautuneita ja valmiita turvautumaan korpilakiin

Ministeri Leppä uskoo metsästykseen tehoon valkoposkihanhiongelman ratkaisussa – ministeri Mikkosen mukaan häirintää ja ampumista voidaan sallia vain hyvin rajoitetusti

Viljelijöiden tekemä työ ja tuotantopanokset muuttuvat valkoposkihanhien ulosteeksi – MTK:n johtokunta vaatii, että hanhia on saatava ampua

Tohmajärvelle myönnettiin poikkeuslupa valkoposkihanhien ampumiseen – "Viljelyvahinkojen estämiseen ei ole ollut osoitettavissa muuta ratkaisua"

Lue lisää

SLL Pohjois- Karjala,lopeta kiusanteko!

Lännen Media: Joku tuhosi valkoposkihanhien pesiä Helsingin edustalla – silminnäkijä ehti ottaa karkuteille lähteneestä veneilijästä valokuvan

Luonnonsuojelijat aikovat valittaa valkoposkihanhien ampumiseen myönnetyistä poikkeusluvista

Katso videolta mitä ajattelevat valkoposkihanhivitsauksesta ja sen ratkaisusta kiteeläiset viljelijät – "tämän takia on jo vuosia itketty, naurettu ja huudettu"