Pakkanen puraisi pahoin perunaa Skoonessa - kesäperunan sato viivästyy - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Pakkanen puraisi pahoin perunaa Skoonessa - kesäperunan sato viivästyy

Lämpötila laski kaksi kolme astetta miinukselle useana yönä ja vikuutti perunan varsia laajalti. On poikkeuksellista, että pakkasia on näin myöhään keväällä Etelä-Ruotsissa.
Pakkanen vikuutti perunaa laajalti Etelä-Ruotsissa. Kesäperunan nostot viivästyvät ehkä kuukauden. Kuvankaappaus ATL-verkkolehdestä.

Kolea kesä koettelee myös Ruotsissa ja pakkasyöt ovat tehneet ikävää jälkeä perunan ja omenan tuotantoalueilla Skoonessa. Taloudellisesti tärkeä kesäperuna on nyt vaarassa.

Skoonessa oli useita pakkasöitä viime viikolla, mikä on poikkeuksellista tähän aikaan vuodesta, ruotsalaisen atl.nu -verkkosivulla kerrottiin maanantaina.

Ruotsin perunanviljelijöiden yhdistyksen mukaan tämä tulee vaikuttamaan niin perunan saatavuuteen kuin perunan viljelijöihin.

Uutisessa haastatellun perunaviljelijä Per-Erik Bengtssonin mukaan pakkasöitä on ollut joka puolella Skoonea ja kaikilla tärkeimmillä kesäperunan viljelyalueilla.

Pakkasta on ollut kahdesta kolmeen asteeseen useita öinä ja jopa harson alla kasvanut peruna on kärsinyt, Bengtsson kertoo.

Peruna toipuu Bengtssonin mukaan vaurioista, mutta sato valmistuu ehkä kuukauden myöhässä. "Luonto on hyvä korjaamaan tällaisia, mutta vauriot ovat nyt niin mittavia, että sillä on varmuudella vaikutuksensa."

Taloudelliset menetykset kuvataan suuriksi. Kesäperuna on Bengtsonin mukaan tärkeä tulolähde Ruotsin perunatiloille.

Hallayöt osuivat hankalaan hetkeen myös puutarhoille, missä omenat kukkivat parhaillaan. Vaurioita on yritetty ehkäistä muun muassa polttamalla suurpaaleja, mutta sekään ei ole estänyt vaurioita. Vahinkojen suuruudesta ei vielä tiedetä. Osa lajikkeista on kärsinyt enemmän kuin toiset.

ATLTV: Frosten slår mot potatis och äpplen

Lue lisää

Ruotsi vie navettakissoilta lisääntymiskyvyt

Ruotsissa koronaan liitetyissä kuolemissa rikottiin 4 000:n raja – valtionepidemiologi Anders Tegnellin mukaan tilanne vanhainkodeissa on parantunut selvästi

Putin höllentää Venäjän koronarajoituksia tiistaista lähtien

Ruotsin FSC-sertifiointi tiukkenee: Kymmenen prosenttia metsätilan pinta-alasta jätettävä tavanomaisen talouskäytön ulkopuolelle