Maatalous

Tukivalvonnat alkavat taas kesäkuussa – koronatartunnan riski on peltovalvonnassa pieni

Maataloushallinto on selvinnyt koronaepidemiasta hyvin sähköisen asioinnin ansiosta.
Matti Pulkkinen
Maataloushallinto on selvinnyt koronaepidemiasta hyvin, toteaa Matti Puolimatka.

Viljelijätukien valvonnat alkavat kesäkuussa päätukihaun päätyttyä. Ohjeita tilojen koronaturvalliseen valvontaan laaditaan paraikaa Ruokaviraston maaseutulinjalla, kertoo ylijohtaja Matti Puolimatka Ruokavirastosta.

Ohjeissa kiinnitetään huomiota esimerkiksi suojavarusteiden käyttöön.

"Toisaalta esimerkiksi peltovalvonnoissa tartuntariski on luonnollisesti varsin pieni", Puolimatka toteaa.

Puolimatka muistuttaa, että tavallisestikin merkittävä osa valvonnoista hoidetaan hallinnollisesti ilman tilakäyntiä.

Valvontojen onnistumisella on iso merkitys myös viljelijöille. EU edellyttää, että tukien maksamista ei saa aloittaa ennen kuin tilavalvonnat on tehty.

Komissio tosin lievensi valvontavelvoitetta 21.4. niin, että EU-rahoitteisissa tuissa tavanomaisen viiden prosentin sijaan tiloista on valvottava kolme prosenttia. Kansallisten tukien osalta maa- ja metsätalousministeriö laski perjantaina paikan päällä tehtävien tarkastusten vähimmäismäärän kolmesta prosentista yhteen prosenttiin tukea hakeneista.

Puolimatkan mukaan maataloushallinto on kyennyt koronakriisistä huolimatta hoitamaan tehtävänsä eli osaltaan turvaamaan elintarvikeketjun toiminnan. Se on pystytty hoitamaan sekä omien työntekijöiden turvallisuudesta huolehtien että aiheuttamatta riskiä muille.

"Kaikki tuet on saatu maksettua ja tukihaut käynnistettyä aikataulussa."

Maataloushallinnon etuna on myös se, että se on jo pitkään toiminut täysin sähköisesti eli lähes kaikki on mahdollista tehdä etänä. Kaikilla hallinnonaloilla näin ei ole.

Lue lisää

Kela-asiointiin on tarjolla monia asiointitapoja

Joka toisella tilalla puutteita ympäristösitoumusten ehdoissa, osa viljelijöistä hakee tukea hylätyille pelloille – puutteet tukivalvonnoissa yleistyvät yhä

"Tukihausta ei olisi tullut mitään ilman Vipu-palvelua" – korona toi maataloushallinnolle uudet työrutiinit, mutta tukimaksatuksiin poikkeusaika ei ole vaikuttanut

Tarvitseeko 92-vuotias isoäiti passin? Ei, jos ei halua: ilman henkilöllisyystodistusta saa elää – mutta yhä vaikeampaa se on