Viljatori valjastettiin auttamaan valkoposkihanhien aiheuttamasta rehupulasta kärsiviä tiloja - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Viljatori valjastettiin auttamaan valkoposkihanhien aiheuttamasta rehupulasta kärsiviä tiloja

Hanhituhoista kärsineitä viljelijöitä pyydetään olemaan yhteydessä omiin osuuskuntiinsa rehunhankintatarpeen selvittämiseksi.
Kari Salonen
Viljatorilla voi nyt käydä kauppaa myös säilörehupaaleista.

Valkoposkihanhien muuttoreitillä Itä- ja Kaakkois-Suomessa ja erityisesti Pohjois-Karjalassa linnut ovat aiheuttaneet suurta tuhoa varsinkin nurmiviljelyksille, mutta myös muille kasvustoille.

Osalla kotieläintiloista tuho on katastrofaalinen ja lähes kaikki tulevan talven säilörehunurmet on pilattu.

Alun perin viljakauppaan tarkoitettua sähköistä markkinapaikkaa Viljatoria on nyt uudistettu niin, että siellä voi tehdä osto- ja myyntitarjouksia myös säilörehupaaleista.

"Tarvitsemme toimivat karkearehumarkkinat, Viljatorin uudistus on alku sille. Tilojen pitää päästä käymään avoimesti kauppaa, ja ostajien ja myyjien täytyy löytää toisensa", sanoo MTK:n edunvalvontajohtaja Perttu Pyykkönen.

MTK on yhdessä Viljatorin muiden osakkaiden ja erityisesti A-Rehun, HKScanin ja Valion kanssa sopinut valkoposkihanhituhoihin liittyen seuraavista erityisjärjestelyn:

- A-Rehu, HKScan ja valiolaiset osuuskunnat voivat myös niiden jäsen-/asiakastilojen niin halutessa toimia ostotarjouksen tekijöinä näiden tilojen puolesta ja maksaa rehun kauppasopimuksen synnyttyä myyjälle. Toimitusosoite on tuhoista kärsinyt tila.

- Lopullisesta maksujärjestelystä lihatalot ja osuuskunnat sopivat tilojen kanssa erikseen (esim. tuotetilitysten yhteydessä) niin, että rehun tarvitsijalle aiheutuvat rahoituskulut olisivat mahdollisimman pienet.

- Muut toimijat toivotetaan tervetulleiksi toimimaan samalla tavalla.

Hanhituhoista kärsineitä viljelijöitä pyydetään olemaan yhteydessä omiin osuuskuntiinsa rehunhankintatarpeen selvittämiseksi.

Yhteyshenkilöt ovat seuraavat:

Osk Maitosuomi: Marko Rahkola, p. 010 381 5264

Osk Tuottajain Maito: Elisa Uusi-Heikkilä, p. 050 338 6765

A-Rehut Oy: Atria Nauta -tuottajapalvelu p. 020 472 7060

HKScan Oyj: Sami-Jussi Talpila, p. 040 515 1373

Lue lisää

Kansalta selvä viesti "hanhinyrkille"

Vain 13 prosenttia vastustaa – suuri enemmistö sallisi valkoposkihanhien metsästyksen

Säilörehusta korjattu jo iso osa ja sato on laadukasta, toisen sadon varmistamiseksi tarvitaan sateita

Ilmastonmuutos yllätti valkoposkihanhien muodossa