Maatalous

Hankkijan kassakoneet halvaantuivat, kun rikolliset iskivät palvelimille – lunnaita ei maksettu, mutta korjaamisesta tuli jättiurakka

Rikolliset iskivät Danish Agron palvelimille huhtikuussa ja vaativat lunnaita.
Kuvat: Pasi Leino, Kai Tirkkonen / Kuvitus: Juho Leskinen
Hankkijan ja sen emoyhtiön Danish Agron palvelimille iskettiin huhtikuussa. Vaurioiden korjaaminen on loppusuoralla, toteaa toimitusjohtaja Jyrki Lepistö Hankkijalta.

Huhtikuun 18. päivä muistetaan taatusti pitkään Hankkijalla. Ammattirikolliset olivat iskeneet emoyhtiön ja samalla Hankkijan tietojärjestelmiin eikä mikään toiminut.

Rikolliset vaativat myös miljoonien lunnaita, joihin ei suostuttu. Tuhot on korjattu ja juhannukseen mennessä järjestelmien odotetaan toimivan jälleen normaalisti.

"Jopa käteismaksu pysähtyi useaksi päiväksi juuri alkamassa olleen puutarhamyynnin kynnyksellä, ja vei muutaman päivän saada maksuliikenne taas toimimaan", toimitusjohtaja Jyrki Lepistö Hankkijalta kuvaa tilannetta.

Lepistön mukaan asiakkaisiin otettiin heti yhteyttä ja kerrottiin ongelmista.

"Viljelijät ovat suhtautuneet esimerkillisen ymmärtävästi tilanteeseen. Myös verottaja oli valmis joustamaan."

Lepistön mukaan mitään ei menetetty, sillä kaikki tiedot olivat tallessa varmuuskopioina.

Tilanne ei ole vielä täysin ennallaan, mutta se korjaantuu päivä päivältä. Järjestelmien tietoturvaa on nostettu entisestään.

"Vastaavia palvelunestohyökkäyksiä on tehty useisiin suuryrityksiin. Danish Agro valikoitui kohteeksi ilmeisesti liikevaihdon perusteella", Lepistö arvelee.

Hankkija oli hetkeä aiemmin siirtynyt käyttämään osittain uutta toiminnanohjausjärjestelmää, mutta vanha oli onneksi vielä tallella ja se otettiin uudelleen käyttöön. Lepistöstä keskeistä on, että asiakastoimitukset on saatu hoidettua väliaikaisjärjestelyillä lähes normaalisti.

Uutta järjestelmää on rakennettu uudelleen pala palalta huhtikuun puolivälistä lähtien.

Hyökkäys kohdistui emoyhtiö Danish Agroon, mutta suurimmat ongelmat taisivat osua Hankkijaan. Myös korjaustoimissa Hankkija on ollut eturivissä.

Lepistön mukaan yhtiö palkkasi kymmeniä ammattilaisia järjestelmien korjaamiseen ja yhtiön omat työntekijät ovat tehneet jättiurakan ja olleet töissä iltaisin ja viikonloppuisin.

Rikollisten henkilöllisyyttä tai edes kansallisuutta ei ole pystytty varmistamaan.

Lue lisää

Tuottajaa sidotaan joka suuntaan

Hankkijan rehunmyyntitapa tuntuu viljelijästä pakkomyynniltä – mäskiä ostanutta tilaa kehotettiin ostamaan yhtiöltä muitakin rehuja, jotta mäskitoimitukset jatkuisivat

KKV ei muista vastaavaa tapahtuneen aiemmin: Hankkija osti, perui ja osti uudelleen SSO:n maatalouskaupan

Pellon lähettämä gammasäteily kertoo, minkä verran ravinteita pintamaassa on