Maatalous

SEY: Eläinten hyvinvoinnin parantamiseen tarvitaan tehokkaampia keinoja ja lisää resursseja – Lemmikkejä hankitaan harkitsematta ja vähin tiedoin

SEY Suomen eläinsuojelu on huolestunut niin nautojen, sikojen, turkiseläinten kuin lemmikkienkin hyvinvoinnista, jossa Ruokaviraston vuositilastojen perusteella on edelleen puutteita.
Sanne Katainen
Moni lemmikki tulee kohdelluksi kaltoin, koska se on heräteostos eikä omistaja ole perehtynyt sen hoitamiseen riittävästi.

Ruokaviraston eläinsuojeluvalvonnan vuositilastojen mukaan tuotantoeläimiin kohdistuvien laiminlyöntien määrä lähes kaksinkertaistui viime vuoden aikana. Ongelmia on myös turkiseläinten ja lemmikkien hoidossa.

SEY Suomen eläinsuojelun mukaan tilastot kertovat eläinsuojeluvalvonnan tärkeydestä ja siitä, että eläinten hyvinvoinnin parantamiseen tarvitaan nykyistä tehokkaampia puuttumiskeinoja ja lisää resursseja.

SEY:n vs. toiminnanjohtaja Maria Lindqvistin mielestä sekä sikojen että nautojen tilanne on huolestuttava. Iso osa laiminlyönneistä koskee puhtautta tai juomaveden saatavuutta eli perustarpeita, Lindqvist toteaa tiedotteessa. Lisäksi sioilla ei ollut riittävästi virikkeitä.

"Siat viettävät käytännössä koko elämänsä varsin ahtaissa ja virikeköyhissä olosuhteissa. Minimilainsäädäntöä ei onnistuta noudattamaan lähes puolella tarkastetuista tiloista."

Turkiseläimiin kohdistuvien laiminlyöntien määrää Lindqvist pitää silmiinpistävänä varsinkin, kun turkisala itse kertoo panostavansa merkittävästi vapaaehtoisiin hyvinvointiparannuksiin.

"Turkistarhoista reilusti yli 90 prosenttia kuuluu alan vapaaehtoisen sertifioinnin piiriin, mutta silti merkittävä osa tiloista syyllistyy minimilainsäädännön laiminlyönteihin."

Ruokaviraston tilastojen mukaan lemmikkieläimiä koskevien eläinsuojeluilmoitusten kohdalla kiireellisten ja vakavien eläinsuojelutapausten määrä on kasvanut edellisvuodesta.

"SEYn eläinsuojeluneuvojat ovat raportoineet vakavien tapausten määrän olevan kasvussa viime aikoina. Useiden tapauksien taustalla on ihmisten sosioekonomiset ongelmat, mutta myös harkitsematon lemmikin hankinta ja tiedonpuute aiheuttavat kärsimystä eläimille."

Lue myös:

Laiminlyönnit lähes kaksinkertaistuivat eläinsuojelun otantatarkastuksissa – tarkastukset kohdistettu entistä paremmin riskitiloille

Lue lisää

Trendikäs lemmikki voi purra, kiljua ja kasvaa jopa satakiloiseksi – huostaanotot eläinsuojelullisin perustein lisääntyneet huomattavasti

Turkistarhauskielto etenee maailman suurimpiin kuuluvassa turkistuottajamaassa – Puolan senaatti hyväksyi uuden eläinsuojelulakiluonnoksen

Ranska kieltää kiertävien sirkusten villieläimet, minkkitarhauksen sekä delfiinien ja miekkavalaiden pitämisen delfinaarioissa

Valvontaeläinlääkäri: Koirasusiin liittyvä sääntely kaipaa kohennusta – "Eläimet pitäisi olla tunnistusmerkittyjä, rekisteröityjä ja polveutumistiedot selvillä"