Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Maatalous

Ravinnekierrätyksen kokeiluihin nyt rahoitusta jaossa – tavoitteena uudet tuotteet ja toimivat kierrätyslannoitemarkkinat

Rahoituksesta kiinnostuneille järjestetään webinaari ensi keskiviikkona.
Markku Vuorikari
Ravinnekierrätystä yksinkertaisimmillaan: lietteen levitystä tilan omalle pellolle. Monet kierrätysravinteista ovat paikallisia ja saatavilla niitä tuottavien maatilojen tai laitosten läheisyydessä. Hallitus haluaa kehittää Suomeen toimivat kierrätysravinnemarkkinat.

Maa- ja metsätalousministeriö on avannut ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelmaan kuuluvan rahoitushaun. Biomassoissa olevien ravinteiden kierrätyksen tehostamiseen on jaossa 5,1 miljoonaa euroa vuosille 2021–2022.

Ohjelman tavoitteena on varmistaa ravinteiden kierrätys ja tehokas käyttö luomalla edellytyksiä toimiville orgaanisten lannoitevalmisteiden markkinoille sekä kehittää biomassoista "korkean jalostusasteen tuotteita".

Rahoitusta voi hakea ravinteiden prosessointiin, kierrätyslannoitteiden kehittämiseen, tuotantoon ja logistiikkaan sekä kierrätykseen liittyvien palveluiden kehittämiseen.

“Kokeiluohjelman tarkoituksena on mahdollistaa pk-yrityksille pilotoinnit ja referenssitulosten tuottaminen. Ajatuksena on, että kehitettävät innovatiiviset tuotteet ja palvelut ovat testattuja ja toimiviksi todettuja, kun niitä myydään asiakkaille”, kokeiluohjelman tarkoituksen tiivistää kehittämisasiantuntija Päivi Mäntymäki Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksesta.

"Pyrkimyksenä on, että yrityksille syntyy kehittämisen myötä uusia liiketoimintamahdollisuuksia."

Etelä-Pohjanmaan ely-keskus vastaa kokeiluohjelman hallinnoinnista. Se on julkaissut verkkosivuillaan sekä rahoitushakemuslomakkeet ja ohjeet hakemuksen tekemiseen.

Etelä-Pohjanmaan ely-keskus järjestää myös hakuun liittyvän webinaarin ensi viikon keskiviikkona 24.6. kello 9–11.

Ravinteiden kierrätyksen edistäminen on kirjattu pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitusohjelmaan. Nyt käynnistynyt ohjelma on jatkoa edellisen hallituksen vuosina 2016–2018 toteuttamalle vastaavalle ohjelmalle.

Lue lisää

Lannoitealan keskittyminen jatkuu Suomessa – Kierrätyslannoitteita valmistava Ecolan on siirtynyt Yaran omistukseen

Rahaa ravinteiden kierrätykseen jaossa: Hallitus haluaa uusia keinoja maatalouden ja turkistilojen lannan hyötykäyttöön – hankehaku käynnistyy

Nurmoon Suomen suurinta biokaasulaitosta puuhaava sikayrittäjä toivoo siirtotukea kierrätysfosforille

Soilfood ja Viljelijän Berner yhteistyöhön – Soilfoodin kierrätysravinnekalkit valtakunnallisesti saataville