Maatalous

Korona pakotti miettimään huoltovarmuutta – nauta tuo vakautta

Iso osa märehtijöiden syömästä täydennysvalkuaisesta on tuontirapsia. Naudat selviävät poikkeusoloissa ilman valkuaistäydennystä, kotimaisella nurmella ja viljalla, tutkija toteaa.
Jaana Kankaanpää
Suomessa märehtijöiden rehut ovat kotimaisia. Vain täydennysvalkuainen on pääosin tuontitavaraa.

Koronavirus säikäytti suomalaiset pohtimaan huoltovarmuutta omakohtaisesti, Luonnonvarakeskuksen tutkija Olli Niskanen toteaa blogissaan.

Kotimaisen elintarviketuotannon omavaraisuus on yleisesti ottaen hyvällä tasolla, hän toteaa. Peltoalaa on riittävästi.

"Merkittävä osa ostopanoksista, kuten polttoaineet, kasvinsuojeluaineet ja suuri osa typpilannoitteiden raaka-aineista tuodaan kuitenkin ulkomailta. Ketjussa on haavoittuvia osia, jos tuonti estyy pitkään", Niskanen kirjoittaa.

Hän nostaa esille märehtijät yhtenä elintarvikeketjuun vakautta tuovana asiana.

"Viljelyvarmuuden näkökulmasta nurmet ovat vakaimpia viljelykasveja Suomen olosuhteisiin. Syväjuurisena ja monivuotisena kasvina nurmi kestää hallat ja kuivuudet paremmin kuin monet yksivuotiset viljelykasvit. Nurmirehun tuotanto ei ole myöskään riippuvainen kasvinsuojelusta. Tuotteena syntyy myös karjanlantaa, joka vähentää riippuvuuttamme väkilannoitteista."

Suomessa märehtijöiden rehut ovat kotimaisia. Vain täydennysvalkuainen on pääosin tuontitavaraa, suurimmaksi osaksi rapsirouhetta.

Täydennysvalkuaiseksi voidaan käyttää myös elintarviketeollisuuden sivutuotteita kuten rankkia, mäskiä ja rypsipuristetta, mutta niitä on rajallisesti saatavissa.

Niskanen toteaa, että poikkeusoloissa naudat pärjäävät ilman valkuaistäydennystäkin.

"Valkuaisrehuilla voidaan maitotuotosta nostaa enimmillään noin 10 prosenttia nurmirehuihin ja rehuviljaan perustuvaan ruokintaan verrattuna.", hän toteaa.

"Valkuaisrehut eivät ole korkeatuottoisillekaan lehmille välttämättömiä, jos nurmi ja vilja ovat hyvälaatuisia. Pötsissä muodostuva mikrobivalkuainen takaa itsessään tasaisen ja laadukkaan aminohappolähteen märehtijälle."

"Lihanaudoille valkuaislisän syöttäminen ei ole taloudellisesti perusteltua, koska tuotannonlisäystä ei ole odotettavissa", Niskanen jatkaa ja summaa, että nautaketjun toiminta ei ole tuontirehujen varassa.

Olli Niskasen blogikirjoitus

Lue lisää

Traficom asettaa Helsinki–Tallinna-välille liikennöintivelvoitteen turvaamaan huoltovarmuutta ja työmatkaliikennettä

Kasvomaskien ja suojausvälineiden hankinta sen osoitti: huoltovarmuusjärjestelmässä lukuisia kehityskohteita

Huoltovarmuuskeskuksen asiantuntija listaa elintarvikealan yritysten suurimmat tietoturvariskit: Keskiössä kiristäminen ja hakkereiden satunnaishyökkäykset

Pääministeri Marin haluaisi muuttaa maalle – esteenä yksi henkilö: "Jatkan keskustelua"