Robotti osaa lypsää lehmät, kitkeä rikkakasveja ja nyt myös korjata parsaa.
Hollantilainen yritys Cerescon on rakentanut parsankorjuukoneen, jota tämän kevään korjuukaudella esiteltiin viljelijöille suurissa parsantuottajamaissa Hollannissa ja Saksassa. Sen kehutaan voivan korvata jopa 25 henkilöä.
Parsan tuotanto vaatii perinteisesti paljon käsityötä. Valkoinen parsa, jonka korjuuseen kone on tarkoitettu, korjataan hiekkapenkeistä maan alta juuri ennen kuin verson kärki työntyy pintaan. Valon vaikutuksesta se muuttaisi väriään.
Sparter-nimisen koneen sensorit löytävät parsan versot maan alta, leikkaavat ne ja siirtävät kuljetusnauhalle. Sen jälkeen kone palauttaa hiekkapenkin muotoonsa ja peittää sen uudestaan muovikalvolla.
Valmistajan mukaan kone korjaa 0,3 hehtaaria tunnissa. Se ei tarvitse työhönsä päivänvaloa, joten työ voi jatkua yötä päivää.
Konetta vetävän traktorin rattiin tarvitaan yksi työntekijä ja koneen päälle toinen.
Viljelijöiden kiinnostus konetta kohtaan on ollut suuri varsinkin nyt, kun koronapandemia on vaikeuttanut kausityövoiman saantia.
Cerescon on hiljattain saanut yksityiseltä rahoittajalta kolmen miljoonan euron rahoituksen korjuurobotin jatkokehittelyyn, ruotsalainen ATL-lehti kertoo.