Maatalous

VTT laski HKScanille suomalaisnaudan hiilijalanjäljen: 35 prosenttia pienempi kuin muualla Euroopassa

Peltojen hiilensidontaa tehostamalla naudanlihan hiilijalanjälkeä saadaan edelleen pienennettyä.
Markku Vuorikari
Suomalaiset naudat syövät pääosin nurmirehua. Sen ansiosta suomalaisnaudan ilmastopäästöt ovat muuta Eurooppaa pienemmät. Kuvituskuva.

HKScanin suomalainen naudanliha tuottaa pellolta tuotantolaitoksen portille yhteensä 8,2 kilogrammaa hiilidioksidiekvivalenttia eläimen elopainokiloa kohti. Määrä on 4,4 kiloa eli 35 prosenttia vähemmän kuin eurooppalaisella naudanlihalla keskimäärin, yhtiö kertoo.

Suomalaiset naudat syövät pääosin nurmirehua, mikä pienentää lihan ilmastovaikutuksia, HKScan perustelee.

Hiilijalanjäljen laski VTT neljän HK:n sopimustilan toimittaman datan pohjalta. VTT:n toteuttama laskenta pohjautuu kansainvälisiin IPCC-ohjeisiin ja ISO-standardoituun elinkaariarviointiin.

Mukaan on laskettu eläimeen ja sen kasvattamiseen liittyvät ilmastovaikutukset: rehun tuotanto, lantajärjestelmä, energia, kuivikkeet, ruuansulatus ja kuljetukset. Noin 70 prosenttia naudanlihan tuotannossa syntyvistä päästöistä aiheutuu rehusta ja naudan ruuansulatuksesta.

HKScanin mukaan "kansainvälisessä vertailussa pieni hiilijalanjälki on osoitus pitkäjänteisestä työstä ympäristön hyväksi". Yhtiö aikoo hyödyntää nyt laskettua hiilijalanjälkeä naudanlihan tuotannon ilmastovaikutusten pienentämiseen, kertoo HKScanin Suomen lihaliiketoiminnan johtaja Mikko Järvinen.

"Tavoitteenamme on hiilineutraali lihantuotanto. Jotta pääsemme tavoitteeseemme, meidän on ymmärrettävä lihantuotannon ympäristövaikutukset perusteellisesti ja vain siten pystymme systemaattisesti vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä", kertoo HKScanin alkutuotannon kehitysjohtaja Ulf Jahnsson.

"Tänä kesänä tutkimme pilottitiloillamme nurmen kykyä sitoa hiiltä, jotta ymmärrämme paremmin maatalouden positiivisia ympäristövaikutuksia."

Lue lisää

Kuntien ilmastopäästöt pienenivät vuodessa 5,5 prosenttia – suurin syy sähköntuotannon ja lämmityksen puhdistuminen

Sähköautojen ilmastoystävällisyys on harhaa

Päästöjen hyvityspalveluita tarjoavat yritykset vaativat alalle pelisääntöjä – laadun takaavat standardit puuttuvat yhä

Turpeen ilmastopäästöt putoavat nopeasti – Bioenergia ry: Tuotannon ja käytön päästöt kolmasosaan jo vuoteen 2025 mennessä