Voimajohtojen alle voi perustaa laitumen tai viljelypalstoja – voimayhtiö tarjoaa maanomistajille rahaa maisema- ja luontoarvojen säilyttämisestä - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Maatalous

Voimajohtojen alle voi perustaa laitumen tai viljelypalstoja – voimayhtiö tarjoaa maanomistajille rahaa maisema- ja luontoarvojen säilyttämisestä

Maanomistaja voi ympäri vuoden hakea tukea, jonka suuruus on 300 euroa hehtaarilta. Pienin tuettava alue on 0,3, hehtaaria.
Markku Vuorikari
Tummaverkkoperhosten suosima kukkaniitty voimajohtojen alla Pirkanmaalla. Kuvituskuva.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid tarjoaa maanomistajille tukea voimajohtoalueiden maisema- ja luontoarvojen säilyttämiseksi. Järjestelmä on kehitetty yhdessä Maa- ja kotitalousnaisten kanssa.

Tuen määrä on 300 euroa (alv 0%) hehtaaria kohden ja tukikauden pituus on 3 vuotta. Hoidettavan alueen pitää olla vähintään 0,3 hehtaaria. Tukea voi hakea ympäri vuoden.

Kohteen hoitajalle maksettavan rahan lisäksi tuki pitää Maa- ja kotitalousnaisten maisema-asiantuntijan laatiman hoitosuunnitelman. Aluetta pitää hoitaa suunnitelmaa noudattaen.

Tuettavalla alueella pitää olla maisemallisia arvoja ja luonnon monimuotoisuutta edistäviä tekijöitä, kuten paahteisia kallioita, vanhoja laitumia tai harvinaisia kasveja.

Voimajohtoalueet ovat usein hyödyntämätöntä joutomaata. Maanomistajat eivät oikein tiedä, mitä niissä voi ja uskaltaa turvallisuuden vuoksi tehdä, sanoo tiedotteessa erikoisasiantuntija Tiina Seppänen Fingridiltä.

Alueiden kasvillisuuden pitää olla matalaa mutta mikään ei estä perustamasta vaikka maisemapeltoa tai vuokraamasta maata viljelypalstoiksi.

Kivikkoinen alue voi olla esimerkiksi laidun, jonka kasvillisuuden laiduntavat eläimet pitävät matalana, sanoo tiedotteessa maisema-asiantuntija Paula Salonen Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisista.

Lue myös:

Kansallispuistossa voi törmätä nelijalkaiseen kesätyöntekijään – karvaiset ympäristösankarit pelastavat perinnebiotoopit

Ruokapalkalla ahertavat talkoolaiset hoitavat arvokasta Myllyojan notkon perinnebiotooppia – laiduntaminen toi kevätesikot ja kottaraiset takaisin

Lue lisää

Etelä-Lapin Simoon nousee Pohjoismaiden suurin akku – kooltaan kuuden kontin ja 6,6 megawatin suuruinen

Olkiluodossa Fingridin kaasuturbiinilaitoksessa syttynyt palonalku sammutettu

Olkiluodossa syttyi palonalku Fingridin kaasuturbiinilaitoksessa

Sastamalassa maaseutu tervehtii taajamia kukkakedoilla – kylvetään 12 hehtaaria eri puolille kaupunkia