Koloradonkuoriaisia on syytä tarkkailla – epäilyt ilmoitettava Ruokavirastolle - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Maatalous

Koloradonkuoriaisia on syytä tarkkailla – epäilyt ilmoitettava Ruokavirastolle

Epäillyt kuoriaiset, toukat ja munat voi kerätä talteen esimerkiksi lasipurkkiin.
Lauri Mäenpää
Koloradonkuoriainen on karanteenikasvintuhooja.

Ruokavirasto muistuttaa, että tähän aikaan kesästä perunakasvustoista voi löytyä aikuisia koloradonkuoriaisia ja niiden toukkia.

Koloradonkuoriaisesta on ilmoitettava aina Ruokavirastolle, sillä se on karanteenikasvintuhooja.

Ruokavirasto kertoo tiedotteessaan, että virastoon voi ottaa yhteyttä koloradonkuoriaisiin viittaavista havainnoista. Epäillyt kuoriaiset, toukat ja munat voi kerätä talteen esimerkiksi lasipurkkiin. Lajinmäärityksen tekee Ruokaviraston tarkastaja.

Kuoriaiset kulkeutuvat Suomeen ilmavirtojen mukana Venäjältä ja Baltiasta tai tuontitavaran mukana. Vakituisesti niitä ei Suomessa esiinny.

Aikuisten kuoriaiset ja erityisesti toukat syövät perunan lehtiä ja tuhoavat lehdet pahimmillaan kokonaan. Ilman torjuntaa kasvusto tuhoutuu nopeasti.

Koloradonkuoriaiset löytävät perunakasvustot pitkän matkan päästä ja lisääntyvät rajusti. Yksi koloradonkuoriainen voi tuottaa elämänsä aikana jopa 2 000 munaa, kerrotaan tiedotteessa.

Kuoriaisen tuntomerkeistä voi lukea lisää Ruokaviraston verkkosivuilta tai perunasta.fi -sivustolta.

Lue lisää:

Osaatko toimia oikein, jos törmäät kotipuutarhassasi vaaralliseen tuholaiseen tai outoon kasvitautiin? Aarre listasi keinot, joilla huolehdit kasvinterveydestä kotipihassasi

Vaarallisia koloradonkuoriaisia voi tulla kauppaostosten mukana kotiin

Suomalaisessa perunantuotannossa ei hyönteismyrkkyjä yleensä käytetä – kolaradonkuoriaista on siksi vahdattava silmä kovana

Lue lisää

Ruokaviraston ylitarkastaja: Hyvää Suomesta -merkin virheellinen käyttö on vakava asia – "Toimijalta edellytetään huolellisuutta"

Ruokavirasto vaatii Valiota luopumaan laidunkuvista vapaan lehmän maidon markkinoinnissa

Kasvisruokavalio voi lisätä raskasmetallien saantia – kahvi, tee ja mehut ovat suurehkoja lyijyn, arseenin ja alumiinin lähteitä

Osaatko toimia oikein, jos törmäät kotipuutarhassasi vaaralliseen tuholaiseen tai outoon kasvitautiin? Aarre listasi keinot, joilla huolehdit kasvinterveydestä kotipihassasi