Varsinais-Suomen varhaiskaalit pitkälti kerätty, avomaankurkun korjuu käynnistyi - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Maatalous

Varsinais-Suomen varhaiskaalit pitkälti kerätty, avomaankurkun korjuu käynnistyi

Kurkun kiivain korjuuaika käsillä, varhaiskaalien markkinapiikki on jo ohi.
Pasi Leino
Kurkut kerätään ajettavalla korjuukoneella. Pressun alla makaavat työntekijät nostavat kurkut hihnalle, joka siirtää ne säiliöön koneen liikkuessa.

Puutarhatila Pirjo ja Vesa Siposella on alkamassa avomaan kurkun kiivain satokausi. Salolaisella tilalla viljellään myös varhaiskaalia.

Kaalialasta on korjaamatta enää kolmannes, isäntä Vesa Siponen kertoo. Kurkun korjuu alkoi haastavista sääoloista huolimatta – ja niiden ansiosta – normaaliin aikaan heti juhannuksen jälkeen.

Istutus viivästyi kylmän kevään johdosta, mutta viime päivien hellejakso kuroi takamatkan kiinni.

Siposen mukaan tilan kurkut eivät kärsineet kuivista helteistä pahemmin. Tässä auttoi haihduntaa ja rikkoja ehkäisevä kurkkujen biomuovipenkki, jonka sisällä on tihkukastelujärjestelmä.

Kaaleissa alkukesän sää näkyy tavallista hieman pienempinä kerinä. Isännän mukaan se on hyvä, sillä pieni kaali myy paremmin.

Kaalin viljely vaatii viljelijältä markkinaosaamista. "Varhaiskaalia ei pidä viljellä, jos ei ole varaa kyntää osaa maahan", Siponen virnistää.

Varhaiskaalin korkein hintapiikki osuu alkukesään. Siihen ehtiäkseen viljelijän on tehtävä istutukset hallaa uhmaten huhtikuun alussa.

Koko sadon onnistuminen ja hyvään markkinahintaan valmistuminen vaatii ammattitaidon lisäksi myös onnea.

"Kastelulla, harsoilla, kitkemisellä ja hyvällä lohkotuntemuksella sadon muodostusta voidaan edesauttaa, vaikka jotain menee aina pieleenkin", Isäntä kertoo.

Avomaantuotanto on hämärää hommaa. Sato korjataan vuorokauden viileinä tunteina ja jäähdytetään varastossa heti tämän jälkeen. Katkeamattomalla kylmäketjulla taataan tuotteiden korkea laatu.

Vihannestilan kasvukausi pyörii pitkälti isäntäväen ja kuuden työntekijän voimin. Siposen mukaan työvoimavaltaisella alalla on pidettävä sosiaaliset suhteet kunnossa. Kiivaimpaan korjuuaikaan pellolla työskentelee myös tuttavia ja sukulaisia.

Sadonkorjuun jälkeen tilan pelloille kylvetään hunajakukkaa ja italianraeheinää kerääjäkasveiksi. Näin onnistutaan välttsämään ravinnehävikit sateisinakin talvina.

Maan kasvukunnosta huolehditaan myös naapureiden kanssa lohkoja vuorottelemalla.

Lue lisää:

Laihialainen maanviljelijä: "Huippusadot on menetetty, sen voi sanoa varmasti"

Mansikat kannattaa poimia tai ostaa ripeästi – "On odotettavissa nopeasyklinen mansikkakausi"

Lue lisää

Paimiolaisella tilalla korjataan viimeisiä varhaiskaaleja – satoa on kertynyt hyvin

Coleslaw varhaiskaalista

Uuden sadon kaaleja on kaupoissa normaalia vähemmän – "Tämän pitäisi olla parasta kaalisesonkia, mutta näin ei tänä vuonna ole"

Speltti-jauhelihakääröt