Apetit ottaa vahvaa etunojaa herneen viljelyssä - investoi puoli miljoonaa uuteen puimuriin ja sopimusala on ennätyksellisen iso - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Apetit ottaa vahvaa etunojaa herneen viljelyssä - investoi puoli miljoonaa uuteen puimuriin ja sopimusala on ennätyksellisen iso

Kotimaan ohella suomalainen pakastettu herne maistuu italialaisille ja myös ruotsalaisille.

Apetitin toimitusjohtajana syyskuussa aloittanut Esa Mäki hymyilee kilpaa auringon kanssa. Yhtiön uusin hankinta, yli puoli miljoonaa euroa maksanut hernepuimuri hohtaa takana ja herneellä menee muutoinkin hyvin.

Herneen viljelyalan on kasvanut 1 500 hehtaariin, mikä on 250 hehtaaria enemmän kuin viime vuonna ja sekin oli yhtiölle ennätyksellisen paljon, Mäki kertoo.

Muutos on ollut nopeaa. Ala on kasvanut lähes kaksinkertaiseksi neljässä vuodessa.

Herneelle on kysyntää osin siksi, että Findus lopetti tuotannon Ruotsissa. Kotimaan markkina on vakaa ja lisäystä haetaan viennistä Italiaan ja myös Ruotsiin.

Asiakkaat arvostavat laatua ja etenkin makua. Suomen olot sopivat herneelle.

Myös viljelyhalua on ollut ilahduttavasti ja 250 lisähehtaaria tälle vuodelle löytyi varsin helposti, Mäki toteaa.

Tehdas läpäisee vuorokaudessa 200 tonnia hernettä ja rajat alkavat olla vastassa. Mäki ei ota kantaa laajennuksiin. "Sitä mietitään korjuukauden jälkeen."

Runsaan kuukauden korjuusesongin aikana talteen saadaan ehkä 6 miljoonaa kiloa hernettä.

Kauden ensimmäiset herneet kylvettiin hieman ennen vappua ja viimeiset juhannusviikolla. Tällä yritetään varmistaa, että hernettä tulee tasaisesti tehtaalle, toteaa viljelyasiantuntija Matti Perttu Apetitilta.

Perttu arvelee, että puinnit alkavat heinäkuun puolivälissä ja urakka on ohi elo-syyskuun taitteessa. Kukkimisen alusta vie 3–4 viikkoa siihen, että herne on korjattavissa.

Korjuu on hektistä. Satoa korjataan kolmella puimurilla ympäri vuorokauden ja tarvittaessa myös viikonloppuisin.

Herneen pitää olla juuri sopivan kovaa, puinti-ikkunaa on vuorokaudesta puoleentoista.

Ketju on viritetty äärimmilleen, sillä puitu herne pitää saada kahdessa tunnissa tehtaalle ja pakkaseen. Kaukaisimmat pellot ovat tunnin ajomatkan päässä tehtaalta, Perttu kertoo.

Pertun mukaan kevät ja alkukesä olivat hankalia herneelle. Ensin oli märkää ja viileää ja kesäkuussa taas kuivaa ja kuumaa.

Herne ei pidä helteestä ja kuivaa kautta oli ainakin viikko turhan pitkään. Viime päivinä on onneksi satanut, Perttu toteaa.

Uusi hernepuimuri tuli Englannista, samalta tehtaalta kuin kaikki aikaisemmatkin. Edellisestä investoinnista on kahdeksan vuotta.

PMC:n valmistama hernepuimuri painaa 27 tonnia. Se tuli laivalla Raumalle ja ajettiin juhannuksen jälkeen Säkylään. Matka kesti 2,5 tuntia, sillä huippunopeus on 25 kilometriä. Samalla voitiin testata, että kone toimii ainakin tieajossa, Perttu toteaa.

Pertun mukaan puintitekniikka ei ole juuri muuttunut, mutta sähköistä ohjausta ja hienostunutta tekniikkaa on tullut huimasti lisää. "Puimuri on itse asiassa aika helppo ja ketterä ajaa."'

Apetit kertoi investoinnista ja herneen viljelystä Räpin koetilalla torstaina. Vuoden päästä perunantutkimuslaitos muuttaa sinne.

Lue lisää

Apetitin uuselintarvikelupa rypsijauheelle nytkähti eteenpäin – tulevaisuudessa rypsipuristetta rehun ohella ruokiin

Herne, ruis ja kaura lupaavat parhaiten satoa Lappeenrannassa: "Pääasiassa ihan kohtuulliset satonäkymät"

"Herne on tämän kasvukauden voittaja, härkäpapu kärsii kuivuudesta" – ensi vuodelle odotetaan härkäpavun viljelybuumia

Kesannointi ei enää kiinnosta – viljeltyä peltoa toiseksi eniten EU-aikana