Luvassa viileää säätä ja matalapaineita - viitteitä uusista myrskyistä ei ole - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Luvassa viileää säätä ja matalapaineita - viitteitä uusista myrskyistä ei ole

Myrskyt ovat todennäköisesti tältä erää ohi. Päivön yhteyttä ilmastonmuutokseen vaikeaa vahvistaa.
Lari Lievonen
Pitkän kuivuusjakson jälkeen saatiin poikkeuksellisen rankkoja sateita ympäri maan.

.Päivö myrskyn jälkeen sää vaikuttaa tasaantuvan. Ilmatieteenlaitoksen päivystävän meteorologin Marianne Santalan mukaan lähipäivien sää ei poikkea vuodenajalle tyypillisestä.

”Sää viilenee ja maassa vallitsee matalapaine, mitään viitteitä myrskyistä ei kuitenkaan tällä hetkellä ole tiedossa. Muutokset ovat toki mahdollisia. Niistä tiedetään lähempänä tarkemmin, kun ennusteet tarkentuvat”, Santala sanoo

Santalan mukaan Päivönkin todellinen voimakkuus saatiin ennustettua tarkasti vasta vuorokausi ennen myrskyn alkua. Pitkän aikavälin ennustaminen on siis edelleen haastavaa. Lähipäivinä ei myrskyjä kuitenkaan pitäisi olla luvassa.

Alkukesä on ollut kuiva ja nyt vettä satoi ympäri maan erittäin paljon lyhyessä ajassa. Ilmastonmuutoksen on arvioitu vaikuttavan sateisuuteen ja myrskyjen todennäköisyyteen.

Ilmatieteenlaitoksen päivystävä meteorologi Nina Karusto kertoo, että yksittäisen myrskyn toteamisen ilmastonmuutoksen aiheuttamaksi tai siitä johtumattomaksi on vaikeaa. Ilmastonmuutos havaitaan pitkien aikajaksojen keskiarvoisten sääilmiöiden muutoksena.

"Yksittäistä myrskyä tai alkukesän kuivuutta ei voida yksioikoisesti nimetä ilmastonmuutoksen aiheuttamaksi. Toki jokainen sääilmiö vaikuttaa keskiarvoihin", Karusto sanoo.

Mikäli myrskyjä alkaa olla pitkän ajanjakson keskiarvon perusteella selvästi useammin, voidaan muutoksen ajatella johtuvan ilmastonmuutoksesta, Karusto jatkaa

Päivö myrskyn ja kuivuusjakson kohdalla ei siis voida sanoa onko kyseessä sään normaalivaihtelu vai ilmastonmuutoksen aikaansaannos. Keskiarvoista voitaneen tulevaisuudessa päätellä onko kuluvan satokauden sää ollut tavallinen poikkeus normaalista vai osa pysyvää muutosta.

Lue lisää

Päivö-myrskyn kaatamien puiden korjuu käy vilkkaana – hakkuita suunniteltu 9 miljoonan euron arvosta

Päivö-myrskyn aiheuttamat sähkökatkot lähes kokonaan korjattu — maanantain voimakkaat puuskatuulet saattavat aiheuttaa uusia ongelmia

Metsäpalot ja ilmaston lämpeneminen muodostavat toisiaan kiihdyttävän kierteen

Kaavilaisella maitotilalla sähköt edelleen poikki: "Aggregaatti on pelastanut tilanteen, muutenhan tämä olisi ollut täysi katastrofi."