Maatalous

Kaavilaisella maitotilalla sähköt edelleen poikki: "Aggregaatti on pelastanut tilanteen, muutenhan tämä olisi ollut täysi katastrofi."

Tiistai-iltana katkenneet sähköt ovat olleet poikki nyt jo yli 80 tuntia. Sähkölaitteiden kestävyys huolettaa viljelijää.
Pauli Mönkkönen
"Ilmeisesti turvallisuussyistä virta ei saa kulkea maassa olevassa johdossa, vaikka johto on säilynyt ehjänä", Pauli Mönkkönen kertoo. Myrskyn kaatama puu irrotti johdon tolpista Mönkkösen tilalle johtavalla linjalla tiistaina. Kuva on Mönkkösen ottama.

Kaavilaisella vähän reilun 20 lehmän maitotilalla Päivö-myrskyn viemät sähköt eivät ole vieläkään palautuneet.

"Toivotaan että tässä parin päivän sisällä palautuu, mutta kyllä vähän tuntuu siltä että saattaa vielä joutua odottamaan", tilan isäntä Pauli Mönkkönen toteaa.

Myrsky kaatoi puun tilalle johtavan linjan päälle, ja irrotti siitä langat. Mönkkösen mukaan johto en säilynyt ehyenä, mutta linjan tolpat ovat niin lahoja, ettei sitä voi kiinnittää niihin uudestaan.

Traktorilla pyöritettävä aggregaatti on tuottanut riittävästi sähköä koko tilalle, mutta pitkittyneessä tilanteessa sähkölaitteiden kestävyys huolettaa.

"Ensimmäisen päivän jälkeen vaihdoin aggregaatin tilan ykköstraktorin perään, jossa on niin sanottu vakiokierrosautomatiikka, jotta se tuottaisi mahdollisimman tasaista virtaa. Kyllähän päiväkausia traktorilla pyörittäminen ihan varmasti lyhentää sähkölaitteiden käyttöikää", Mönkkönen pohtii.

Polttoainetta aggregaatin pyörittämiseen on kulunut reippaat sata litraa päivässä.

"Sattumalta tuli farmarisäiliö täyteen tiistaiaamuna, siitä lähtien polttoainetta onkin kulunut."

Kyseessä on pisin sähkökatkos tilan historiassa. Lyhyempiä katkoja on myrskyjen ja tykkylumen vuoksi tullut vuosittain.

Mönkkönen odottaa saavansa sähköyhtiöltä korvauksia pitkästä katkosta, mutta niiden suuruudesta ei ole vielä tietoa.

"Korvaukset on ehdoissa rajattu tuhanteen euroon asti, mikä maatilan mittakaavassa kuulostaa melko pieneltä verrattuna siihen, mikä sähkön kulutus oikeasti on. Kuluttajille puhutaan puolen vuoden tai vuodenkin siirtomaksun korvaamisesta, mutta maatilalla se tonni tulee äkkiä vastaan", hän sanoo.

Lue lisää

Vieno-kesämyrskyn kaatamien puiden korjuulla on kiire – tukit sinistyvät nopeasti pilalle

Yle uutiset: Ukkosrintama saavutti Pirkanmaan – epävaikainen sää jatkunee alkuviikon

Maissista tuli pohjoispohjalaisen maitotilan perusrehua

"Olihan se tiedossa, että kun navettahommiin lähtee, niin se on pitkä askel yhteen suuntaan" – kaustislaisella maitotilalla kehitetään ja huolehditaan isäntäväen jaksamisesta