Maatalouden kausityövoiman tilanne Suomessa on palautunut lähelle normaalia: "Kaikkien vaikeuksien jälkeen tilanne näyttää nyt hyvältä" - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Maatalouden kausityövoiman tilanne Suomessa on palautunut lähelle normaalia: "Kaikkien vaikeuksien jälkeen tilanne näyttää nyt hyvältä"

Töitä Suomesta Oy:n tilauslennoilla on tullut Suomeen yhteensä noin 2 700 ukrainalaista kausityöntekijää.
Sari Gustafsson
Ukrainalaiset kausityöläiset Kateryna Zahorniuk (kuvassa etualalla), Nadia Yakovchuk ja Natalia Volosoyna istuttivat kaalia torstaina aamutuimaan Pentti Laitisen pellolla Vihdin Nummelassa.

Vielä keväällä ja alkukesästä monet kotimaiset marja-, vihannes- ja kasvinviljelytilat olivat vaikeassa tilanteessa, kun koronavirusepidemian aiheuttamat liikkumisrajoitukset estivät ulkomaisen maatalouden kausityövoiman maahantulon.

MTK:n työvoimapalveluasiantuntijan Kati Kuulan mukaan tilanne maatiloilla on heinäkuun alkupuolelle tultaessa palautunut jo lähelle normaalivuotta kausityövoiman osalta.

"Keskimäärin tiloilla on tällä hetkellä se määrä kausityövoimaa kuin tarvitaan. Tilanne oli monilla tiloilla hyvin haasteellinen vielä alkukesästä, mutta nyt ollaan jo lähellä normaalia. Kaikkien vaikeuksien jälkeen tilanne näyttää nyt hyvältä", Kuula kertoo.

Töitä Suomesta Oy:n tilauslennoilla on tullut Suomeen yhteensä noin 2 700 ukrainalaista kausityöntekijää.

"Kesäkuun lopulla lentoja saapui Suomeen vielä joka päivä, mutta heinäkuun alussa niiden tarve on vähentynyt. Lähes kaikki ulkomaiset kausityöntekijät ovat tulleet Ukrainasta", Kuula sanoo.

Vähäisempi määrä kausityöntekijöitä on saapunut EU-maista. Pelloilla puurtaa kausitöissä myös kantasuomalaisia.

Tavanomaisissa oloissa Suomeen saapuu merkittävä määrä kausityövoimaa Venäjältä, mutta tänä vuonna sieltä ei ole tultu maahan koronasta johtuvien liikkumisrajoitusten vuoksi.

Suomeen ulkomailta saapuvan työvoiman osalta käytäntönä on kahden viikon karanteeni.

"Tilat ovat järjestäneet sen itsenäisesti. Karanteenin aikana on voinut tehdä töitä, jos asiat on pystytty järjestämään niin, että karanteeniolosuhteet säilyvät", Kuula kertoo.

Poikkeuksena normaalivuoteen kausityövoimaa on palkattu nyt huomattavasti enemmän kotimaasta.

"Karkea arviomme oli kesäkuun loppupuolella, että noin 10 000 kausityöntekijää on töissä, ja tästä puolet palkattu kotimaasta. Lisää työvoimaa on tullut hieman tämän jälkeen, kuten myös palkattu Suomestakin", Kuula sanoo.

Kotimaassa asuvaa työvoimaa on saatu muun muassa viljelijöiden omien kontaktien ja sosiaalisen median kanavien kautta, Töitä Suomesta -palvelusta sekä TE-palvelujen kautta.

Heistä valtaosa on muiden maiden kansalaisia.

"Jonkin verran haetaan vielä tekijöitä marjanpoimintaan ja pakkaukseen, kun sadot etenevät ja tilanteet selkiytyvät tiloilla. Muun muassa Töitä Suomesta -palvelun työvoimaneuvojat etsivät tekijöitä nopeasti näihin tarpeisiin, yhteistyökumppanien avulla", Kuula tähdentää.

MTK:n työvoimapalveluasiantuntija huomauttaa, että työvoiman tarve tiloilla jatkuu pitkälle syksyyn.

"Sadonkorjuukausi jatkuu ja sijoittuu osalla tuotantosuunnista loppukesään ja syksyyn."

Vihdin Nummelassa kaalia viljelevän Pentti Laitisen maatilalla on töissä sekä vakituisia työntekijöitä että kausityövoimaa ulkomailta.

"Vähäsen viivästyi kausityövoiman saapuminen ja sen takia hoitotehtävät, kuten rikkaruohon kitkentä, alkoi kärsiä. Nyt on kuitenkin päästy normaaliin työvoiman määrään, ja kaikki rullaa normaalisti", Laitinen kertoo.

Laitisella on töissä kymmenen vakituista ja kuusi kausityöntekijää. Yksi vakituinen työntekijä on virolainen ja kaikki muut ovat Ukrainan kansalaisia.

"Kausityöntekijät ovat täällä töissä syyskuun loppuun asti ja palaavat sitten kotimaahansa. Vakituiset pakkaavat varastovihanneksia talvikaudella ja pitävät silloin myös lomia", Laitinen kertoo.

Lue lisää:

Matkustus ilman rajoituksia sallitaan 17 uuteen maahan – thaimaalaisten marjanpoimijoiden maahanpääsy riippuu nyt lähtömaasta

Koronan tuomat työvoimahuolet eivät kutistaneet puutarhakasvien viljelyaloja

Metsäpalveluyrittäjä löysi erinomaista kotimaista kausityövoimaa koronakeväänä: Isosalmen perheestä istutustöissä ovat huhkineet isä, tytär ja tuffa

Lue lisää

Kiinasta kuultu juttu muuttui täysiksi työpäiviksi – Niina Ikosen vuosi on kulunut koronan näköalapaikalla

Tilaukseen hyvää sadonkorjuusäätä

Tuttu syyllinen taas tuomiolla

Itämeri, sinilevä ja syntipukki