Viime kesän sato oli hyvin itävää – kauran itävyys parasta ja tasaisinta - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Viime kesän sato oli hyvin itävää – kauran itävyys parasta ja tasaisinta

Itävyydet selvisivät Ruokaviraston siemenlaboratorion testeissä.
Juha Sinisalo
Kauran itävyys oli hyvää ja tasaista. Arkistokuva.

Kesän 2019 sadon itävyys osoittautui varsin hyväksi Ruokaviraston siemenlaboratoriossa tehdyissä tarkastuksissa. Viljojen, palkokasvien ja heinien siemenet itivät paremmin kuin kahdeksana aikaisempana vuonna keskimäärin, Ruokaviraston tiedotteessa todetaan.

Erityisen hyvin iti sertifiointia varten testattu kaura, jonka itävyys oli sekä peitattuna että peittaamattomana 95 prosenttia.

"Kauran hyvää laatua osoitti myös se, että itävyyden vaihteluväli oli pienin verrattuna kahdeksaan viimeiseen tarkastuskauteen", tiedotteessa kerrotaan.

Sertifiointia varten testattujen kevätviljojen keskimääräinen itävyys oli 93 prosenttia peitattuna ja 90 prosenttia peittaamattomana.

Sertifioimista varten viljasiementen itävyyden pitää olla vähintään 85 prosenttia. Tämän itävyysvaatimuksen täytti tällä kertaa kuitenkin tavallista harvempi ohra- ja kevätvehnänäyte.

Kauralla vaatimuksen täytti lähes yhtä suuri osa kuin aiemmalla kaudella. Monissa maakunnissa itävyyden täytti 100 prosenttia kauranäytteistä.

Sertifiointia varten testatun herneen ja härkäpavun itävyys oli 86–87 prosenttia, mikä oli keskimäärin parempi tulos kuin edeltävänä vuonna. Palkokasvinäytteitä tarkistettiin kuluneella kaudella 2019–2020 ennätysmäärä, Ruokavirastosta kerrotaan.

Viljelijöiden TOS-siementen ja pakkaamoiden raakaerien kevätviljanäytteiden itävyys oli keskimäärin alhaisempi kuin edelliskaudella. Eroa viime vuoteen tuli noin 4 prosenttia kauralla ja ohralla, ja vehnällä vielä tätäkin enemmän.

Ruokavirasto testasi tarkastuskaudella 2019–2020 yhteensä liki 5 900 näytettä. Tarkastuskausi kestää heinäkuun alusta kesäkuun loppuun.

Lue lisää

Lähetettiinkö sinulle Aasiasta outoja siemeniä? Ruokavirasto: Siemenpussia ei saa avata

Suomesta löydettiin uusi, vakava citykanien virustauti – voi tarttua myös lemmikkikaneihin

Perunamaata kannata nyt syynätä tarkkaan koloradonkuoriaisen varalta: "Pieneltä pelloltahan se on helpompi löytää kuin isolta" – näin erotat tuholaisen leppäkertusta

MMM:n asetusluonnos velvoittaisi koiranomistajat koirien yksilölliseen tunnistamiseen ja rekisteröintiin