Maatalous

Lehmät vauhkoontuivat maisemaa kuvanneesta droonista Etelä-Pohjanmaalla – luvan kysyminen kuvaamiseen on syytä muistaa myös maaseudulla

Droonien säikäyttämät lypsylehmät keräsivät viikonlopun aikana paljon huomiota sosiaalisessa mediassa. Kohtaukselle saatiin kuitenkin onnellinen loppu.
Kuvitus: Jarkko Sirkiä, kuvat: Markku Vuorikari ja Kari
Drooni voi säikäyttää laiduntavat eläimet pahoin. Kuvituskuva.

Kauko-ohjattavien koptereiden eli droonien lennättämisen suosio on lisääntynyt viime vuosina ja moni droonikuvaaja haluaa ikuistaa kauniin maalaismaiseman ilmasta käsin.

Kuvaajien kannattaa kuitenkin muistaa, että ilmassa suriseva kone voi järkyttää maatilojen eläimiä.

Näin kävi lauantaina Etelä-Pohjanmaalla, jossa lypsykarjatilan lehmät hätääntyivät taivaalle ilmestyneen droonin vuoksi. Tilan omistaja kertoi paljon huomiota viikonlopun aikana keränneessä Facebook-julkaisussaan, että lehmien levottomuus jatkui myös sen jälkeen, kun lehmät oli otettu sisälle.

Omistaja toivoi tavoittavansa sosiaalisen median avulla droonin lennättäjän ja jakavansa tietoa siitä, ettei drooneja kannata lennättää ilman lupaa eläinlaidunten yllä.

Julkaisua jakoi viikonlopun aikana yli 3 400 ihmistä, ja lopulta droonin lennättäjä otti yhteyttä tilan väkeen lauantaina iltapäivällä. Tilalliset kertovat, että välikohtaus saatiin sovittua hyvässä hengessä eikä siitä aiheutunut pahoja vahinkoja.

Tilan omistaja ei halua kommentoida asiaa nimellään, sillä tapaus on saanut tilan väen mielestä liikaa mediahuomiota. Hän kuitenkin viestitti MT:lle, että tapaus sai onnellisen lopun ja tilan väki on tyytyväinen ratkaisuun.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan drooneja ei saa lennättää toisten ihmisten kotien yläpuolella, sillä se rikkoo ihmisten yksityisyyttä ja kotirauhaa. Tämä pätee luonnollisesti myös maatiloilla, joten droonikuvaajien on syytä kysyä lupa tilallisilta ennen kuvaamista.

Juttua muokattu 20.7.2020 klo 14:38: korjattu päivä, jolloin droonikuvaaja otti yhteyttä tilan väkeen (sunnuntai -> lauantai).

Lue lisää:

Droonit löytävät töyhtöhyypän pesät pellolta tekoälyn avulla – voivat suojata lintujen pesintää

Dronen käyttäminen kasvinsuojeluun on vielä monen mutkan takana – onnistuu aikaisintaan 2025

Erikoinen ilmiö USA:n maaseudulla: Tunnistamattomat lennokit ilmestyvät taivaalle öisin ja katoavat ennen aamua

Lue lisää

Droonit löytävät töyhtöhyypän pesät pellolta tekoälyn avulla – voivat suojata lintujen pesintää

Eläinsuojeluyhdistys haluaa yksityisten ihmisten droonit pois luonnonsuojelualueilta: "Melu on ihmisellekin luonnoton ja korvia huumaava"

Kahdeksalle drone-lennättäjälle sakot lentokiellon rikkomisesta EU-kokouksen aikana Helsingissä

Kaikkien kamerallisten dronejen lennättäjien on nyt rekisteröidyttävä