Vadelma kypsyy nyt vauhdilla koko maassa - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Vadelma kypsyy nyt vauhdilla koko maassa

Vattusadosta on tulossa erinomainen ja satokausi jatkuu saumattomasti heti mansikan perään.
Vesa Koivu
Aromikas vadelma sopii syötäväksi sellaisenaan ja moniin jälkiruokiin.

Vadelma kypsyy nyt nopeassa tahdissa lähes koko maan viljelmillä ja sadosta on tulossa erinomainen, Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto kertoo tiedotteessa.

Kasvutunneleissa kasvatettuja vadelmia on ollut tarjolla jo kesäkuulta lähtien. Ensimmäiset avomaan vadelmat ovat kypsyneet maan etelä- ja keskiosissa ja pääsatokausi siten alkamassa. Liiton mukaan vadelma tukeekin saumattomasti mansikan nopeaa satokautta.

Edes vähäluminen ja runsassateinen talvi ei ole sekoittanut vattua, vaan talvehtiminenkin sujui erinomaisesti, kukinta onnistui hyvin ja kasvustoissa on erityisen paljon raakileita. Jos myös kypsymisvaihe sujuu hyvin, sadosta tullee runsas.

Avomaan vadelma kukki nopeasti ja satokaudestakin tullee lyhyt.

Viljelyvadelmien päälajikkeita ovat Ottawa, Muskoka, Glen Ample sekä kotimaisista Maurin Makea. Uudempia lajikkeita ovat muun muassa Tulameen ja Vajolet.

Lue lisää

Sateet verottivat mansikkasatoa kaksi miljoonaa kiloa – herukoita tulossa hyvin

Marjanviljelijät: 1 500 kausityöntekijän määrä on tarpeeseen nähden täysin riittämätön

Vadelma on pitänyt kuluneesta kesästä – marjoja riittää säilöttäväksi

Kauppojen hedelmälaarit pullistelevat Loboa ja Aromaa – kotimaiset talviomenat ovat nyt parhaimmillaan