Teurastamoista löytyi tonneittain laitonta hevosenlihaa – Euroopan markkinoilla yhä paljon elintarvikepetoksia - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Teurastamoista löytyi tonneittain laitonta hevosenlihaa – Euroopan markkinoilla yhä paljon elintarvikepetoksia

Elintarvikepetokset paljastuivat laajassa Europolin, Interpolin ja paikallisviranomaisten yhteisessä hankkeessa.
Jaana Kankaanpää
Hevospasseihin liittyvää EU-lainsäädäntöä tiukennettiin, kun paljastui, että laitonta hevosenlihaa on myyty naudanlihana.

Ympäri Eurooppaa tehdyissä teurastamotarkistuksissa paljastui lukuisia hevosenlihaan liittyviä petoksia, uutisoi ruotsalaislehti ATL. Euroopan poliisivirasto Europolin ja paikallisten viranomaisten yhteistyössä tekemät tarkastukset paljastivat, etteivät teurastettujen hevosten hevospassit aina vastanneet oikeaa hevosta.

Tarkastusten seurauksena viranomaiset ovat takavarikoineet 17 tonnia laitonta hevosenlihaa ja useita hevosia Alankomaissa, Belgiassa, Espanjassa, Irlannissa ja Italiassa. Noin 157 000 tarkastetusta hevosesta joka viidennellä oli väärä hevospassi.

ATL:n mukaan hevospasseja koskevaa lainsäädäntöä on tiukennettu EU:ssa sen jälkeen, kun vuonna 2013 paljastui laajamittainen huijaus, jossa hevosenlihaa myytiin nautana.

Elintarvikepetoksia paljastui myös Euroopan maitotuotemarkkinoilla. Europolin ja paikallisviranomaisten yhteistyönä Bulgariassa, Italiassa, Ranskassa, Kreikassa, Portugalissa ja Sveitsissä on takavarikoitu yhteensä 530 tonnia maitotuotteita.

Takavarikoinnin syynä oli suojattujen alkuperämerkintöjen luvaton käyttö pakkauksissa.

Petokset tulivat ilmi viime joulukuun ja kuluvan kesäkuun välisessä operaatiossa. Selvitystyöhön osallistui myös kansainvälinen rikospoliisijärjestö Interpol.

Lue lisää

Jätevesitutkimuksen mukaan kokaiinin käyttö on moninkertaistunut Suomessa – taustalla Euroopan kiihtynyt huumekauppa

Tanskalainen lääkäri varoittaa vegaaniruuan vaaroista lapsille

Agriland: Euroopan hevosenlihasotku paisuu - hevosia ei olisi saanut teurastaa lääkejäämien vuoksi

Elintarvikeyritykset nousevat ruokapetoksia vastaan - toimitusketjun luotettavuus Suomen valtti