Maatalous

Yhdysvaltojen maatalouden koronatuet valuneet maissivyöhykkeelle — oregonilainen erikoiskasvitila pärjää ilmankin: "Emme ole koskaan olleet mitään tukiaisviljelijöitä"

Kesäkuussa vajaa kolmannes 3 miljardin dollarin koronatukipotista oli mennyt keskilännen maissivyöhykkeen viljelijöille, puolet lihatiloille ja vajaat 700 miljoonaa maitotiloille.
Heffermanin perhearkisto
Heffernanien tila on pärjännyt koronavaikeuksien keskellä yrittäjähenkisellä asenteella. Vasemmalta Justin, Sheldon ja Chris Heffernan.

Neljä kuukautta sitten oregonilaisveljekset Justin ja Sheldon Heffernan olivat solmimassa tuhansien tonnien sopimusta sinimailasrehun tuotannosta ja viennistä. Kun koronapandemia iski, miljoonan dollarin arvoinen sopimus jäi saamatta.

”En olisi ikinä uskonut, miten isot vaikutukset epidemialla on ollut maataloudelle. Vientisopimuksen kaatuminen oli vasta ensimmäinen ongelma”, Justin Heffernan sanoo.

816 hehtaarin tila on erikoistunut sinimailasen, timotein, porkkanansiemenen ja valkosipulin ja kuituhampun tuotantoon.

Veljekset ovat etsineet aktiivisesti uusia markkinoita tuotteilleen Yhdysvaltojen länsirannikolta. Alueen verkostot ovat auttaneet asiakkaiden löytämisessä.

”Olemme pyrkineet olemaan mahdollisimman joustavia. Aina yksi ovi on auennut, kun toinen on sulkeutunut.”

Yrittäjähenkinen asenne on auttanut pärjäämään kriisin keskellä.

”Emme ole ennenkään saaneet mitään ilmaiseksi. Kun korona iski, ajattelimme, että tämä on yksi lisähaaste, joka pitää selättää.”

Veljesten tila ei ole menetyksistään huolimatta saanut liittovaltion kriisitukia.

Yhdysvaltain maatalousministeriön avustusohjelmasta on maksettu avustuksia tiloille, joiden myynti on pudonnut koronan takia vähintään viisi prosenttia. Sinimailanen ja timotei eivät kuitenkaan ole tukikelpoisten kasvien listalla.

Kesäkuussa vajaa kolmannes 3 miljardin dollarin koronatukipotista oli mennyt keskilännen maissivyöhykkeen viljelijöille, puolet lihatiloille ja vajaat 700 miljoonaa maitotiloille.

Vain 53 miljoonaa dollaria on kesäkuun puoliväliin mennessä maksettu erikoiskasvien, kuten hedelmien, tuottajille.

”Tuntuu kuin poikani olisivat unohdettuja viljelijöitä. Jos joku tarvitsisi avustusta, niin vuokraviljelijät, jotka eivät tuota soijaa tai maissia. Washingtonissa valitaan nyt voittajat ja häviäjät”, veljesten isä Chris Heffernan valittaa. Justin Heffernan ei harmittele tukiohjelman ulkopuolelle jäämistä.

”Me emme ole koskaan olleet mitään tukiaisviljelijöitä. Haluamme kantaa riskit ja ansaita vain sen, mitä itse tienaamme”, hän painottaa.

Heffernanin mukaan on hyvä, että tukiohjelmia viljelijäperheitä varten on olemassa, mutta Heffernanit haluavat pärjätä omillaan.

”On velvollisuutemme miettiä, miten päästään eteenpäin, vaikka olosuhteet olisivat kuinka haastavat.”

Lue lisää aiheesta:

Trump aikoo määrätä koronaepidemiasta kärsivät teurastamot pysymään toiminnassa — Yhdysvaltain lihaketju romahtamassa, sikoja tapetaan suoraan kaatopaikoille

Lue lisää

Aarre: Korona-aika on kasvattanut valmistalojen kysyntää – puun hinnannousu on kuitenkin jäänyt valmistajien tappioksi

Tänään selviää, millaisin erityisjärjestelyin Linnan juhlia vietetään tänä vuonna – kättely ei ehkä palaa juhliin, vaikka koronapandemia helpottaisi

Saksassa rekisteröitiin yli 50 000 uutta koronatartuntaa vuorokaudessa – myös virukseen liityvien kuolemien määrä kovassa kasvussa

Venäjällä taas uusi koronaennätys – ylimääräinen lomaviikko ei pysäyttänyt tautia