Viljelijä Hannu Paijan mukaan rahtipuinnin asiakkaita ovat pääosin 20–30 hehtaarin tilat, sekä isot tilat, jotka ostavat rahtipuintia oman työn lisäksi - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Viljelijä Hannu Paijan mukaan rahtipuinnin asiakkaita ovat pääosin 20–30 hehtaarin tilat, sekä isot tilat, jotka ostavat rahtipuintia oman työn lisäksi

Moni uuden puimurin hankkinut on huomannut, että kyselyt rahtipuinneista lisääntyvät. Näin on käynyt myös Hannu Paijalle Loimaalla.
KWS Binntto -hybridiruis näyttää hyvältä. Hannu Paija lannoitti rukiin jo maaliskuussa ja on sen jälkeen ajanut kasvustoon nestemäisen urean, hivenlannoitteen sekä rikkakasvi- ja kasvitautiaineet. Odotuksissa on reilun kuuden tonnin hehtaarisato.

Paijan tilalla, keskikesän auringossa loistaa keltasininen New Holland TC 5.70 RS -leikkuupuimuri. Puimuritallin vieressä olevalla lohkolla lainehtii tiheä hybridiruiskasvusto. Se saattaa olla ensimmäinen laiho, jota lähes uutuuttaan kiiltävä puimuri pääsee tänä vuonna haukkaamaan.

"Aikaisempaan, vuoden 2012 New Holland 5060 -puimuriin tuli 1 800 tuntia täyteen ja vaihdoin sen uuteen kesken puintien kaksi vuotta sitten. Vaihto tapahtui lennossa, sillä uusi puimuri tuotiin pellon laitaan käyttökuntoisena ja vanha vietiin saman tien pois", Hannu Paija kertoo.

Hytin vaihtaminen modernimpaan kesken puintipäivän kertoi konkreettisesti uuden puimurin kehittyneestä tekniikasta.

"Hytti on todella hiljainen ja miellyttävä. Ohjaussauvakin on kehittynyt ja koneiston hallinta käy helposti yhdellä kädellä. Ajamisen huolettomuutta lisää leikkuupöydän korkeusautomatiikka. Pöydän alla olevat, maahan vastaavat metallilevyt pitävät leikkuupöydän koko ajan samalla korkeudella."

Paija päätyi uuden puimurin hankintaan, kun näytti siltä, että rahtipuinnille on Lounais-Hämeen ja Varsinais-Suomen tiloilla lisääntyvää kysyntää. Asiakaskunta jakautuu kahteen erilaiseen ryhmään: 20–30 hehtaarin tiloihin, jotka ovat ulkoistaneet lähes kaikki viljelytyöt, ja isoihin tiloihin, jotka ostavat rahtipuintia oman puintityön avuksi.

"Viime syksynä puin noin 200 hehtaaria, josta 60 hehtaaria oli omia peltoja. Tulevalle syksylle mahtuu hyvin mukaan jokunen uusi asiakaskin", Paija lupaa.

Nykyisen puimurin leikkuupöydän leveys on 15 jalkaa eli 4,5 metriä. Koneistona on kaksi puintikelaa ja viisi kohlinta. Työsaavutukseksi keskisatoisessa viljapellossa ja pienehköillä lohkoilla Paija arvioi hehtaarin tunnissa. Isoilla lohkoilla hehtaarin pui kolmessa vartissa. Puintikapasiteetti kasvoi uuden koneen myötä noin neljänneksellä.

Puimurin eturenkaat ovat 750 milliä ja takarenkaat 400 milliä leveät. Säiliön tilavuus on 5 200 litraa.

"Vaikka työleveys kasvoi, tuntuu kone huomattavasti edellistä notkeammalta. Polttoaineen kulutuskin on neloskoneella ihan kohdallaan."

Puintityön Paija hinnoittelee pääasiassa pinta-alaperusteisesti. Hehtaarihinta on tänä vuonna 100–140 euroa. Jos puintiurakka on erityisen vaativa, esimerkiksi taistelua märän härkäpavun kanssa, muuttuu hinnoittelu tuntipohjaiseksi. Silloin myös puimurin pesu kuuluu veloitettavaan aikaan.

Työtehoseuran kokoaman viimeisimmän urakkatilaston mukaan 4,5-metrisen puimurin veloitus oli kaksi vuotta sitten 106 euroa hehtaarilta, joten Paijan tarjoama hinta on keskimääräisessä haarukassa.

Uuden, tehokkaamman puimurin hankintaa tilalle puolsi myös se, että Hannu Paijalla on vaimonsa, Päivi Paijan, kanssa maaseutumatkailuyritys tilausravintoloineen Ypäjällä ja sen pyörittäminen ottaa oman osansa työajasta. Hannu Paija käy lisäksi palkkatöissä. Työnantajan maatalousystävällisen suhtautumisen ansiosta puinnit ovat kuitenkin aina sujuneet hyvin ja aikataulussa.

Urakointia Paija pyörittää yhdessä viljelijäkollega Pasi Ojalan kanssa. Eniten kysyntää on ollut kynnöllä ja puinnilla. Yrittäjät tarjoavat Maatalousurakointi.fi-palvelun kautta kuitenkin lähes kaikkia kasvinviljelytilan konepalveluita muokkauksesta vesakon murskaukseen.

Lue lisää

New Hollandin metaanitraktori palkittiin ilmastomyönteisimpänä

"Siitä ei tule yhtään mitään, että hallissa odottaa kuusi traktoria ja yhtä monta miestä, kun koneisiin odotetaan varaosia kaksi, kolme päivää"

Biokaasu käyttöön: New Hollandin ensimmäiset metaanitraktorit markkinoille kahden tai kolmen vuoden kuluessa

Puimurikalusto ikääntyy – määrän sijaan nyt myydään tehoa