Lukijalta: Hanhien ampumisluvista valittaminen on kiusantekoa viljelijöille – valittajien pitäisi myös maksaa satovahingot - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Lukijalta: Hanhien ampumisluvista valittaminen on kiusantekoa viljelijöille – valittajien pitäisi myös maksaa satovahingot

"Hanhien aiheuttamia vahinkoja korvattiin viime vuonna miljoonalla eurolla, ja summa on nousussa sitä mukaa kun hanhikanta kasvaa", kansanedustaja kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan.
Markku Vuorikari
Valkoposkihanhien kevätmuutto voi aiheuttaa viljelijöille merkittävät satotappiot.

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piirin tekemä valitus lykkää valkoposkihanhien ampumislupien myöntämistä Keski-Karjalassa. Piiri valitti luvista kesäkuussa Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Pitkien käsittelyaikojen vuoksi lupia tuskin saadaan käyttöön vielä tänä vuonna.

Tämä luvista valittaminen on silkkaa kiusantekoa viljelijöitä kohtaan. Hanhien karkottaminen ampumalla on viimeinen oljenkorsi ja nyt sekin halutaan estää.

Valkoposkihanhi ei todellakaan ole kuolemassa sukupuuttoon, vaikka jokaiselle tilalle myönnettäisiin poikkeuslupa ampumiseen. Olen jättänyt toimenpidealoitteen poikkeuslupien laajemmasta myöntämisestä hanhien aiheuttamien satovahinkojen estämiseksi, koska hanhikanta kasvaa vuosi vuodelta ja sitä mukaa myös niiden aiheuttamat vahingot.

Hanhet ovat aiheuttaneet satovahinkoja yli 5 000 hehtaarin alalla Pohjois-Karjalassa levähtäessään pelloilla ja niityillä kevätmuuton aikana. Kymmenet tilat ovat hakeneet lupaa karkottaa hanhia ampumalla satovahinkojen torjumiseksi.

Hanhien aiheuttamia vahinkoja korvattiin viime vuonna miljoonalla eurolla, ja summa on nousussa sitä mukaa kun hanhikanta kasvaa. Luvista valittanut Pohjois- Karjalan piiri saisi korvata satovahingot viljelijöille itse, kun kerran valituksellaan estävät viljelijöitä suojelemasta omaa elinkeinoaan.

Sanna Antikainen

kansanedustaja (ps.)

Outokumpu

Lue MT:n kaikki mielipidekirjoitukset

Lue lisää

Keskustan Kärnä haluaa varusmiehet ampumaan valkoposkihanhia

Valtava hanhiparvi pimensi taivasta kuin suoraan Hitchcockin kauhuleffasta – "Ulkoa alkoi kuulua hitonmoinen kaakatus", valokuvan ottaja kertoo

Katso eräohjelmasta vinkit klassisen alkuruuan tartarin valmistukseen valkohäntäpeuran sisäpaistista ja vieraile Kainuussa Korpinaisten jänisjahdissa

Ympäristöministeri Mikkonen Ylellä: Valkoposkihanhi ei nykyään päätyisi suojeltavaksi lajiksi