Katso videolta, miksi ruismestari päätti puida syysvehnät ensin - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Katso videolta, miksi ruismestari päätti puida syysvehnät ensin

Loimaalainen Kimmo Polo odottaa syysviljoista keskinkertaista sato, mutta runsaasti jälkiversoneiden kevätviljojen tilanne on arvoitus.
Veikko Niittymaa
Syysviljoista näyttäisi tulevan keskinkertainen sato, mutta kevätviljojen tilanne on arvoitus, toteaa viljanviljelijä Kimmo Polo Loimaalta.

"Kokeilin sunnuntaina rukiin puintia yhden kuivurillisen verran, mutta jyvät ovat vielä turhan kosteita. Maanantaina jatkettiin syysvehnällä, joka oli yllättävän valmista. Puintikosteutta oli ehkä 16 prosenttia", arvioi Kimmo Polo Loimaan Alastarolta.

Polo on viime vuoden ruismestari hurjalla 10 600 kilon hehtaarisadolla. "Samaan ei päästä nyt, ei likikään, hyvä jos edes puoleen. Syysvehnästä saataneen sentään 5–6 tonnia hehtaarilta, hyvistä kohdista."

Syysvehnä kärsi jo kevättalvella ja lohkolla metsän reunaa kiertää parin hehtaarin vihreä kaista. Maaperä on hiesuista ja herkkää roustetuhoille.

"Kylvin rousteen harventaman syysvehnän sekaan kevätvehnää, jotta rikat pysyvät kurissa. Sato kelpaa rehuksi, vaikka se ei järin iso tule olemaan."

Syysviljat ovat silti selviytyneet kesästä paljon paremmin kuin kevätviljat, Polo kertoo.

Talouskeskuksen läheiset pellot ovat alueelle tyypillisiä savia.

Kesäkuun helteet pysäyttivät kasvun ja, kun sen jälkeen vettä tuli runsaasti, pellot alkoivat vihertyä uudelleen jälkiversonnan takia. Tilanne on samanlainen suurella osalla Loimaan seudun peltoja. Sato jää joka tapauksessa vaatimattomaksi ja laatukin kärsii.

Pololla on muutaman kilometrin päässä multavia ja hikeviä peltoja. Syysvehnän satonäkymät ovat siellä hyviä.

Puimurit lähtivät pelloille, sadon määrä ja laatu vaihtelevat.

Lue lisää

Puinnit edelleen alle puolivälin, laatu alkaa heiketä ja pellot pehmetä

Sateinen viikko seisottaa koneita ja lykkää puinteja yhä myöhäisemmiksi – vasta alle kolmasosa viljoista korjattu, heikkoja kasvustoja on jo alettu murskata maahan

Epätasaisen tuleentumisen takia viljasta tavallista suurempi osa menee tuoreviljaksi tai murskataan

Tätä kasvustoa eivät hanhet syö, eikä ukkosmyrsky hetkauta – maissi on itärajan hanhialueella turvallinen valinta rehukasviksi